DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000

SERDAR CEMAL HOCA
SERDAR CEMAL HOCA
Giriş Tarihi : 04-01-2024 14:53

ALLAH İÇİN İNFAK

 

    İNFAK NEDİR? NELERDEN ve NASIL YAPILIR?
    İnsanoğlunun dünya nimetlerine karşı zaaf ve tutkusu fıtrîdir. Ham maddesi toprak olan insan toprağın suya olan iştiyakı gibi dünya nimetlerine iştiyak duymakta, onu yutmakta ve tutmaktadır. Nasıl suyu yutan kabiliyetli topraktan yararlı nebatlar çıkıyorsa insanın da dünya nimetlerine sahip olmasının, mahsûl veren toprak gibi güzel sonuçları olmalıdır. Kur'an'da insanın sahip olduğu dünya nimetlerine karşı sorumlulukları değişik lafızlarla ifade edilmektedir. Bunların başlıcaları, sadaka ve tasadduk, nafaka ve infak, zekât, cûd ve îsardır.
    İnsan, İslâm dairesine bir "Kelime-i Şehadetle” girer. Ondan sonra İslâm içinde kişiliği inşa yolculuğu başlar. Müslüman şahsiyetinin, tıpkı, namaz gibi, oruç gibi olmazsa olmaz değerlerinden birisi, infak etme-verme hassasiyetine sahip olmasıdır.
    Kur'an'ın ikinci suresinin ilk âyetleri içinde, "iyi Müslüman" diye niteleyebileceğimiz "müttakî"lerin temel özellikleri arasında, gaybe iman etmek ve namaz kılmaktan sonra "kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden infak ederler" ifadesiyle "infak" sayılır. Burada infak, "verilen rızık“la bağlantılanmıştır. Yani "vereceğiniz, zaten size ikram edilenden başkası değildir" denmek istenmektedir.
    "Sana Allah yolunda neyi sarf edeceklerini sorarlar. De ki: O’nun için ayırabileceğiniz her şeyi..." (Bakara Suresi,219)
    Kur’an'ın, İslam'a özgü bir dünya görüşü ve medeniyeti oluşturmak için kullandığı anahtar kavramlardan biri de sebilullahtır. (Müzzemmil Suresi,20; A'raf Suresi,45, 86; En'am Suresi,116. Bakara Suresi,190-195-218; Enfal Suresi,74-75)
    Bu terkip, Allah'ın yolu anlamına gelir ve İslam öğretilerinin tümünü ifade etmek için kullanılır. Çünkü Allah'ın yolu, iyilik nev’inden O'nun emrettiği her şeyi içeren ve Kur’an vahyi aracılığıyla insana bahşedilen hidayet yoludur. İnfak kelimesi, Helâl yollarla elde edilen malı, ihtiyaca ve dinin gerekli ya da hoş görüldüğü yerlereAllah’u Zülcelâl’in hoşnutluğunu kazanma niyeti ile harcamada, yardımlarda(maddi, manevi) bulunma anlamına gelir. Aynı zamanda “İnfak” kelimesinin taşıdığı mânâ iyi tahlil edilirse, bu ibâdetin bir hikmetinin de, insanı ruh, şahsiyet ve karakter bakımından maddenin esâretinden kurtararak mâneviyâtımaddiyâta hâkim kılması olduğu görülür. Bu yönüyle ibâdetler içinde infâkınrûha sağladığı belki de en büyük fayda, “vicdan huzûru”dur.

    İnfak: Nafaka verip geçindirme, besleme, doyurma mânâlarındadır. Bakara suresinde Cenabı Hak, kurtuluşa erecekler için "o muttakiler ki, gaybe iman ederler, namazlarını dosdoğru kılarlar ve Allah’ın kendilerine verdiği rızıklardan infak ederler. İşte onlar felaha (gerçek kurtuluşa) ereceklerdir. Buyurmuştur.
    İnfak kelimesi, sözlükte "azalmak, bitmek ve tükenmek" gibi anlamlara gelen n f k kökünün türemiş şeklidir. Bunun için, "insanın helal ve kıymetli olan servetini yahut en aktif ve verimli olan gayretini Allah rızası için başka insanların hayrına sarf etmesine" infak denir. Bu harcama, insanın sahip olduğu tüm değerlerden yapılabilir. İşte helal servetin ve olumlu gayretin insanların hayrına sarf edilmesi, Kur’an'da "Allah yolunda infak" olarak isimlendirilmiş, bu niteleme ile O'nun yolunda yapılan harcamaların bir zarar olmadığı anlatılmak istenmiştir. Bu demektir ki, müminin yaşarken Allah yolunda sarf ettiği çabalar ve cömertçe harcadığı mallar, Hesap gününde boşa gitmeyecektir.(İbnManzurLisanu'lArab, X, 358-361. Ragıp el-isfehani, el-Müfredat, s.819. Bakara Suresi,195, 261, 262 )
    İNFAK NELERDEN VE NASIL YAPILMALIDIR?
    Kur’an'da birçok ayette yer alır. Bu ayetlerde infakın, sevilen ve en iyi olan şeylerden yapılması istenir. İnfak, Müslüman şahsiyetin en belirgin özelliğidir. O, sahip olunan imkânlardan başkalarını yararlandırmak ve bu imkânları Allah rızası için harcamaktır.
    İnfak etmeye, en yakın kişilerden başlamak gerekir. Özellikle ve öncelikle yoksulluğunu açığa vurmaktan çekinen onurlu kimselere infak edilmelidir. Çünkü onların durumunun farkında olmayan, onları zengin zanneder, hâlbuki onlar istemekten çekinirler.
    İnfak, karşısındakini horlama veya cömertlik gösterisi altında riyakârlık aracı yapılmamalıdır. Çünkü Kur’an, insanlar arasındaki ilişkilerde güzel muameleyi ve İslami terbiyeyi esas almış, İslam'ın ruhuna ve insanın onuruna ters düşen davranışların sahibine hiçbir fayda sağlamayacağını bildirmiştir. Özellikle riyakârlığın, insanın bütün hayırlı faaliyetlerini boşa çıkaran bir illet olduğuna dikkat çekmiştir. Şu halde insan infak ederken ne kadar dürüst davranıp samimi olursa Allah'tan göreceği mükâfat da o denli büyük olacaktır. Öyleyse infak, başa kakmadan nezaket dairesinde yapılmalıdır. Zira dinin buyruklarının amacı, insanı Allah'a iyi bir kul, başkalarına da iyilik eden bir şahsiyet haline getirmektir. Yoksa Allah, hiç kimsenin infakına ve ibadetine muhtaç değildir. (M.Fuad Abdulbaki, Mucemu'l Mü-fehrez, s.715. Bakara Suresi,215-262-264-267-273-274. Al-i imranSuresi,92-134Maun Suresi,6-7 )

    İnfakın sınırını üç derecede değerlendiren gönül erleri bunu sehâvet, cûd ve îsâr diye isimlendirmektedir.
    Sehâvet, malın bir kısmını verip bir kısmını kendine ayırmaktır. Nitekim Allah Resulü sehâvet sahibini şu ifadelerle övmektedir: "Sahî Allah'a yakındır, halka yakındır, cennete yakındır, cehennemden uzaktır. Cimri Allah'dan uzaktır, halktan uzaktır, cennetten uzaktır, cehenneme yakındır. Cahil fakat sahî kimse Allah katında, âbid fakat cimri olandan daha sevimlidir." (Tirmizî, Birr, 40; Aclûnî, I, 450)
    Cûd, malın çoğunu dağıtıp az bir kısmını kendine ayırmaktır.Cûd, sahip olunan mal ve ilmi bezledip saçmaktır. Para ve mal harcamanın kişiye zor gelmemesi demektir. Mal, beden, mevki, dünya ve ahiret konularında olur.
    Îsar da zarar ve sıkıntılarına katlanarak başkasını kendisine tercih ile kifâyet derecesindeki maîşetini vermektir. Nitekim "Onlar ihtiyaçları bile olsa başkalarını kendilerine tercih ederler..."(Haşr Suresi, 9)âyeti buna işarettir.
Sehâbelli bir ölçü ve sınır dâhilindeki cömertliktir. Cûd ayırım yapmaksızın sınırsız herkese gösterilen cömertliktir. Bu yüzden "Cevâd" Allah'a izâfe edilir, ama "Sahî" edilmez.
    İnfak, mal ve başka şeylerde yapılan tasarruf ve harcamadır. Farz olanı vardır, nâfile olanı vardır. Nafaka da infak edilen şey için kullanılır.
    Bu kavramlar içinde en kapsamlı olanı infaktır. Hem verilecek şeyin dînî hükmü bakımından farz ve nâfile olanını, hem mal ve ilim gibi Hak tarafından verilen nimetlerin her türlüsünü kapsamaktadır. Nitekim "Kendilerine nasip ve kısmet ettiğimiz rızıktan, maddî ve manevî şeylerden az çok infak ederler, Allah yolunda harcamada bulunurlar." (Bakara Suresi,3) ayetinde bu infak kavramı kapsamlı bir biçimde açıklanmaktadır.
    Bakara suresinin 215. ayetinde ise: "Ey Muhammed, neye, ne gibi yerlere harcamalar yapacaklarını sana soruyorlar. De ki: Az veya çok hayır cinsinden vereceğiniz nafakalar ana-baba, yakınlar, öksüzler, yoksullar ve yolda kalmışlar içindir. Bundan başka hayır olarak ne yaparsanız Allah ondan haberdardır.”

    Nitekim İbrahim(a.s) Allah'a Halîl (dost) idi. Misafirsiz sofraya oturmazdı. Bir kere hanesine bir Mecûsî geldi. İbrahim(a.s) onun Mecûsî olduğunu anlayınca ağırlamaktan imtinâ etti ve adama: "Sen benim ikramıma ve ağırlamama layık değilsin." dedi. Adam da savuşup gitti. İbrahim(a.s) hemen vahiy ile uyarıldı. Allah’uTealâ: "Yâ İbrahim, benim yetmiş yıl beslediğim bir kula bir öğün yemek vermek sana ağır geldi ha..." buyurdu. İbrahim (a.s.) hemen Mecûsî'nin peşine düşüp onu buldu ve ağırladı. Mecûsî olanların sebebini sorup öğrenince: "Ne iyi Rab, düşmanı için dostunu (Halîl) azarlıyor..." dedi ve Müslüman oldu.

NELER SÖYLENDİ?
@
SERDAR CEMAL HOCA

SERDAR CEMAL HOCA

DİĞER YAZILARI BEŞ TEHLİKELİ GEÇİT, BEŞ VAKİT NAMAZLA GEÇİLİR Eski İnsanların Yaşamı ve Modern Dünyanın Getirdikleri Üzerine Bir İnceleme AMELİN ÇOK OLMASI DEĞİL, SALİH OLMASI (GÖSTERİŞ VE ŞİRK KARIŞMAMIŞ) ÖNEMLİDİR KİMLER ALDANDI ? ALLAH'A İNANDIM DE SONRA DA DOSDOĞRU OL Yatağan'da Siyasi Sorgulamalar: Projelerin Sahiplenilmesi ve Muhalefetin Rolü Yatağan'da Muhalefet Yapacak Siyasetçi Var mı? Dünyaya Veda Edenin Namazı Gibi Namaz Kıl Üç Aylar ve Regâip Kandili Küllerinden Doğmak: Yeniden Doğuşun Metaforu Bazı İller Gerçekten Şanslıdır: Muğla Milletvekili Kadem Mete’nin Rolü ŞÜKÜR, NİMETİ DEĞİL VERENİ GÖRMEKTİR Allah'ı zikreden ile zikretmeyen arasındaki fark Yılbaşı ve Noel: Dinî ve Kültürel Ayrımlar Allah Dostlarının Tarifi İnfak Nedir ? İslâmiyetin Kadına Verdiği Değer ve Aile Yapısındaki Önemi İslâm’da Adak: Anlamı ve Önemine Dair İnceleme Cinlerin Maddeyi Taşıma Özelliği Üzerine Bir İnceleme ÜÇ AYLAR Çiftçilerin Dostu Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Yılbaşı ve Noel: Dini Açıdan Dikkate Alınması Gereken Farklılıklar Nasr Suresi Üzerine Düşünceler ve İslami Varlığımızın Temelleri Hidayet ve Rehberlik: İslam'ın Işık Saçan Mesajı Acıkmış Olan Bir Canlının Karnına Bir Lokma Girmesine Vesile Olmak Bin Cami Yapmaktan Hayırlıdır SON PEYGAMBER SEVGİSİ Kudüs: İmanın ve Birliğin Kutsal Şehri Ey Güzelleştiren! İnsanlar Uykuda İken Namaz ve Gece Namazı Satılamayan Malların Çabuk Satılması için Etkili Dualar Yahudiler Ahmed İsimli Bir Peygamberin Geleceğini Biliyorlardı Fazla Yemekleri Atmamak ve Hayvanlara Vermek: İyilik ve Sadaka Üzerine Yeryüzünde Son Türk Kalsa Yine O Türk Ben Olurdum BİR PEYGAMBER VASİYETİ: TÜRKLERE ASLA DOKUNMAYIN! Yüce Rabbimizin Lütfu: Peygamberler ve İlmin Önemi ALLAH NE DİYOR MÜSLÜMANLAR NE YAPIYOR? Onlar Ahirete de İnanmazlar: İnançsızlığın Akıbeti ve Ahiret Gerçeği Allah'a İman Etmeyenler Sürekli Bahâne Uydururlar Allah'ın Birliği ve Kaderin Belirlenmesi Üzerine Düşünceler Kur'an'a Göre Allah'a Atılan İftiralar Okuduklarımızı Anlayarak Namaz Kılmak NASIL ŞÜKÜR EDELİM? Güvenilir Olmayanın Dini Olmaz Küfür Aynı Zamanda Nankörlük Demektir Allah'a Eş ve Ortak Koşmadan İman Etmek İçkiden Uzak Durmak: Manevi ve Sosyal Önemi NAMAZI TERK ETMEKTEN DAHA BÜYÜK BİR GÜNAH YOKTUR Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ebediyete İntikalinin 86’ncı Yılında Atatürk’ü Doğru Anlamak Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci'nin Dünya Seyahat Fuarı’na Katılımı: Turizmde Yeni Fırsatlar ve Vizyon Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Ahmet Aras’ın Tarıma Desteği Dağılan millet yıkılır. Birleşen millet ayakta kalır. İslam'da Ağaçlara Zarar Vermek Günah mı? Fethiye Bu Kadar Başarı hikayesi ni kaldıramaz: Murat Mallı’nın Başarı Hikayesi Yerel Basının Önemi Öldürmek ve Yaralamak Hayvan Hakları: Temel Hakların Kapsamı ve Önemi Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Maçında Galatasaray'ın Elenmesinde : Yönetim mi Yoksa Teknik Direktör Okan Buruk mu Hatalı? Seydikemer’de Kırkpınarı Aratmayan Tarihi Yağlı Güreş Organizasyonu : Güreşin Birleştirici Gücü Kadem Mete ve Muğla'ya Kazandırılan Projeler: Siyasi Hedefler ve Gelecek Vizyonu Maddi Sıkıntı ve Borçtan Kurtulmak İçin Terkip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın Muğla Ziyareti: Mütevaziliğin ve İletişim Becerilerinin Önemi Ücretsiz Öğrenci Taşımada Yeni Kriter Instagram’ın Türkiye’de Kapatılması: Yerel Haber Siteleri ile Basılı Gazetelerin Değerinin Anlaşılması Zeytin Ağacının Kutsallığı ve Antik Dönemdeki Önemi Dua ve Manevi Huzur Kadem Mete ve Muğla'nın Gelişimi: Yenilikçi Bir Vizyonun Temsilcisi Muğlaspor Başkanı Menaf Kıyanç ve Kulüp Başarısı Siyasi Figür Değil Hizmet Adamı Ahmet Aras İslam'da Kan Bağışı Yapmak Doktorlar MUHTEŞEM ZENGİNLİK DUASI Malın satılması için dua Milli Takımın Eski Kaptanı Bülent Korkmaz'ın EURO 2024 Maçlarına Bilet Talebi Karşılıksız Kaldı ZAYIFLAMAK İSTEYENLER İslam'da Cuma Gününün Önemi MtürkTv'nin Gurur Gecesi Aile geçimsizliği için ve yıkılan yuvalar tekrar bir araya getirmek için Okunacak Dua Mahkemeyi kazanma duası! Hayat Aynan'da Kendinle Yüzleş Okuyanın ” Mutlaka Duası Kabul Olur” İSLAM'DAN BAŞKA DİN, HİÇ OLMADI. OLMAZI OLDURAN SALAVAT Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Hazretleri Yerel Medya Güçlendirilmelidir EN AĞIR TÜM SIKINTILAR İÇİN DENENMİŞ DUADIR İş Dünyası'nda Nakit Akışı Bozuldu Öğretmene Şiddet Kabul Edilemez Tebrikler Muğlaspor, Tebrikler Menaf Kıyanç BIR TOPLUM NASIL ÇÖKER? Bu Dua İle Parayı Koyacak Yer Bulamazsınız BİR MALI KOLAY VE ACİL SATMAK İÇİN DUALAR.. Fıtır sadakası nedir ? Teravih Namazı Müslüman Olmayan Doktor İslam'da Yalan Söylemek NAMAZ İslam Dini'nde Tebliğ KADER Müslümanlık ve Salih Amel İslam'da Adalet Anlayışı Süleyman Mührü Patlıcan'ın Faydaları AYDIN AYAYDIN KİMDİR İslam dininde kader inancı NAMAZ Salavat Getirmek İslam Dininde İsraf Gün Birlik Olma Vaktidir İslam'da Yönetim Fâiz Nedir ? İSLAM’IN YILBAŞI-NOEL KUTLAMALARINA BAKIŞI Zeytin Ağacı Pozitif Sevgi KADIN HAYATTIR İSM-İ A'ZAM DUASI(SIR DOLU DUA) Büyü Belirtileri 9 haziran Cuma Hutbesi Hanımın ve Beyin Birbirine Karşı Görevleri Ramazan Bayramı'nın Önemi İtikaf Nedir ? İSLAM’A GÖRE GÜZEL AHLAKIN ÖZELLİKLERİ Günahlar açıktan işlenmeye başlanınca, iyi kötü herkes genel bir azaba maruz kalır. Ayetel Kursi’yi Okuma Usulleri SELAMLAŞMA'DA ADAP İSLAM’DA AİLE KURMANIN ÖNEMİ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY1951
  • 2FENERBAHÇE1842
  • 3REEDER SAMSUNSPOR1937
  • 4GÖZTEPE1831
  • 5BEŞİKTAŞ1931
  • 6İKAS EYÜPSPOR1830
  • 7RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ1929
  • 8GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ1926
  • 9ÇAYKUR RİZESPOR1924
  • 10TRABZONSPOR1822
  • 11CORENDON ALANYASPOR1822
  • 12KASIMPAŞA1821
  • 13ONVO ANTALYASPOR1821
  • 14NET GLOBAL SİVASSPOR1820
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR1820
  • 16SİPAY BODRUM1916
  • 17BELLONA KAYSERİSPOR1816
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR1910
  • 19ADANA DEMİRSPOR185
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Menteşe Gazetesi 12907.Sayı
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Menteşe Gazetesi 12907.Sayı
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu deneme bonusu veren siteler deneme bonusu
medyum