FETHİYE
Giriş Tarihi : 26-01-2023 17:45

ÇYDD Fethiye’de Bitki Resim Sergisi

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Fethiye şubesi tarafından “Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yılında 100 Etkinlik” projesi kapsamında bilimsel bitki ressamı Sevil Mehdi tarafından resim sergisi açıldı.

ÇYDD Fethiye’de Bitki Resim Sergisi

ÇYDD Fethiye şubesinde açılışı gerçekleştirilen bitkisel resmim sergisi ilgiyle izlendi. Fethiye’nin bitki ve doğal çiçek florası bakımından çok zengin olduğunu ifade eden bilimsel bitki ressamı Sevil Mehdi; bitkisel ressamlığın sadece bir sanat dalı değil aynı zamanda da bilimsel bir dal olduğunu ifade etti. Sevil Mehdi açıklamasında “Bilimsel bitki ressamlığı bitkilerin özellikle tıbbi ve bilimsel açıdan detaylı incelenebilmesi ve arşivlenebilmesi amacıyla ortaya çıkmıştır. Her ne kadar zamanla fotoğraf makineleri ortaya çıksa da fotoğraftan bitkinin bütün detayları aynı anda net bir şekilde yakalanamadığı için ressamlık önemini korumaktadır. Bitki çizimlerinde çoğu zaman uzun süreli gözlem ve derin bilimsel bilgi gereklidir” dedi.

“FETHİYE’NİN BİTKİLERİ ÜZERİNE 2 TANE DOĞAL PROJEM VAR”

Bilimsel bitki ressamı Sevil Mehdi açıklamasında “Uzun yıllardır bilimsel bitki ressamlığı yapmaktayım. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Fethiye şubesi üyesiyim. Fethiye bölgesinin doğal bitkilerini resmetme gayretindeyim. Fethiye’nin bitkileri üzerine 2 tane doğal projem var. Bir tanesi Likya’nın Ağaçları projesidir. Bunlar doğal ağaçlarımızdır. Öncelikle Fethiye’nin endemiği olan Sığla’yı, Günlük ağacını çalıştım. Arkasından da diğer doğal ağaçlarımızı çalıştım. İkinci projem ise Fethiye’nin doğal bitkileri ile ilgili bir çalışmam var. Öncelikle dünyanın ender türlerinin Fethiye bölgesinde yetişmiş olduğu doğal orkidelerdir. Bu çalışmamı yumrulu bitkiler ve doğal çiçekler olarak sürdürüyorum. Burada da çalışmalarım hakkında bir sergi açmış bulunmaktayım” dedi. Gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtlayan Sevil Mehdi “Bilimsel bitki ressamlığıma doğal çiçek sevgisiyle başladım. İlk başta yurt dışından konu ile ilgili birkaç kitap getirttim. O kitaplarla çalışmalarıma devam ettikten sonra İstanbul’da bitki ressamlığı ile ilgili eğitim aldım. Ondan sonra online eğitimlere yöneldim. 2014 yılında Landon Art Collage’de eğitim aldım. En sonda Edinburg Kraliyet Botanik Bahçesinden mezun oldum. Burada 3 senelik online bir eğitim aldım. Geçen sene üstün dereceyle mezun oldum” dedi.

“FETHİYE ENDEMİK TÜRLERİN YAŞADIĞI ÇOK ÖZEL BİR BÖLGE”

Bilimsel bitki ressamlığı ile ilgili bilgi veren  Sevil Mehdi  “bilimsel bitki ressamlığı bir bitkinin ve ağacın yapısına göre değişiyor. Mesela bir ağacı resmetmek istediğimde mevsimsel döngüsü çok uzun olduğu için ağacın çiçek açması, meyve ve tohum vermesine kadar 2seneye kadar gözlemlemek gerekebiliyor. Ondan sonra resmi oluşturabiliyorum. Bir resmi boyamam bile bazen 1,5 ve 2 ayı bulabiliyor. Diğer kısmı ise ön araştırma ve eskiz çizimleri gibi bölümleri var. Diğer türlü mevsimsel bir çiçek ise mesela orkideler böyle oluyor. Baharda açıyorlar, o zaman ilk çalışmalarını yapıyoruz. En sonunda da boyama işlemini yapıyoruz. Bu da yaklaşık 2 aylık bir çalışmanın ürünü olmaktadır” dedi. Uzun yıllardır Fethiye’de yaşadığını söyleyen Sevil Mehdi “2007 yılından beri Fethiye’deyim. Başlangıçta bir köye yerleşmiştim. 12 senedir de Fethiye merkezde yaşamaktayım. Fethiye endemik türlerin yaşadığı çok özel bir bölge. Deniz seviyesinden 2 bin metre yüksekliğe kadar bir coğrafi yapıya sahip. Dünyada bir çok ülkenin florasından çok fazla bir sayıya sahip bitki bulunmaktadır. Özellikle doğal orkideler konusunda daha bilinçliyim. Fethiye’de 45-50’ye yakın doğal orkidemiz var. Yapmış olduğum doğa yürüyüşlerinde ve araştırmalarımda kayda geçmemiş olan bir orkidemizi tespit ettik. Yetkililere haber verdik ve kayda geçtik” dedi. yapmış olduğu resimlerinin uluslar arası bitki kitaplarında yayınladığını belirten Sevil Mehdi “Cumhuriyetimizin 100. Yıl onuruna hazırlanan “Resimli Türkiye Florası” projesi var. Bu proje Ali Nihat Gökyiğit vakfı, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği işbirliğiyle yürütülmektedir. Ülkemizdeki tüm doğal bitkilerin yer alacağı ve 30 cilt olarak planlanan bu yayınlarda yaklaşık 10 bin bitkinin çizimi yer alacaktır. İlk üç cildi yayınlanmıştır ve piyasaya satışı bulunmaktadır. Diğer ciltler üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Ziyaret etmiş olduğunuz sergimde bu kitapların 2. ve 3. ciltlerinde yayınlanmış resimlerimi görebilirsiniz. Bitki ressamlığı sanatının gelecek kuşaklara aktarılması ile ilgili eğitimlerde vermekteyim” dedi.

“100. YILINI KUTLADIĞIMIZ CUMHURİYETİMİZ İÇİN 100 ETKİNLİK YAPACAĞIZ”

ÇYDD Fethiye şubesi Başkanı Canan İzmirli’de açıklamasında “bu sanatsal ve bilimsel bir sergiyi ilçemize kazandırmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu etkinliğimiz Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdik. Cumhuriyetimizin 100 kuruluş yılı ile ilgili etkinliklerimize devam ediyoruz. Amacımız 100. Yılını kutladığımız Cumhuriyetimiz için hedefimiz ÇYDD Fethiye şubesi olarak 100 etkinlik yapmaktır. Ben Sevil hanıma ve tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

 

 

 

AdminAdmin