SİNEMA
Giriş Tarihi : 15-11-2023 18:32   Güncelleme : 15-11-2023 18:34

Türk Dünyası Sinemacılar Birliği Kuruldu

Türk Dünyası Sinemacılar Birliği Kuruldu

Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı, Türkiye’den ve Türk Dünyasından sinema ve televizyon dünyasından çok değerli Kültür İnsanları, sanatçılar, belgeselciler ve yapımcılar tarafından kuruldu.

Birliğin amacı, gönüllü üyeliğe dayalı ve Türk Dünyasının Sinemacı meslek birliklerinin arasındaki uluslararası ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan, Birlik üyelerinin mesleki dâhil ortak çıkarlarını temsil etmek ve korumak için oluşturuldu. Tüzel kişiliklerden oluşan Türk Dünyası Sinemacılar Birliği’nin hedefi uluslararası düzeyde çeşitli sinemacı uzmanlara profesyonel gelişimini teşvik etmek olacak.

 Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı Başkanı Erdoğan Erdoğdu, “Türk Dünyası Sinema endüstrisi ile dünya film endüstrisi arasındaki bağlantıyı güçlendirecek, özellikle yapımcı ve yönetmenlerin dikkatlerinin kendi hikâyelerimize, tarihi köklerine ve kültürümüze yönelmesini teşvik edeceğiz.” dedi.

TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR SANAT VE SİNEMA VAKFI’NIN BAŞARISI

Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı Başkanı Erdoğdu, vakfın yürüttüğü projeler ve etkinlikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türk kültür, sanat ve medeniyetinin gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması ve geniş bir coğrafyada tanıtılması amacıyla yapılan çalışmaları değerlendiren Erdoğdu, Türk Dünyası'nın sinemacılarıyla kurulan güçlü bağa vurgu yaptı.

Türk dünyasının en batısına kadar geniş bir coğrafyada faaliyet gösterdiklerini belirten Erdoğdu şunları söyledi:

“Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı olarak Türk kültür, sanat ve medeniyetinin, milli ve manevi değerlerinin gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması ve geniş bir coğrafyada tanıtılması için çalışmalar yapmaktayız. Bu çerçevede Türk Dünyasının Sinemacılarıyla, düzenlediğimiz festivaller, film haftaları ve Çalıştaylar sayesinde güçlü ve anlamlı bir bağ kurduk. Türk dünyasının en doğusunda Saha Cumhuriyeti’nden Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, en batıda Macaristan, Makedonya, Moldova/Gagauz Yeri’ne, Tataristan’dan Irak Türkmenlerine kadar çok geniş bir coğrafyada makes bulan ortak kültürümüze dair tarihi ve modern kurmaca ve belgesel türdeki konuları işleyen filmler, kültürel anlamda çok renkli çalışmalar ile on binlerce seyircinin gönlüne ulaştık.”   

YEDİNCİ TÜRK DÜNYASI BELGESEL FİLM FESTİVALİ

Türk Dünyası Belgesel Film Festivalinin yedincisini büyük bir katılım ve coşkuyla gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı Başkanı Erdoğan Erdoğdu, düzenlenene Festival hakkında ise şunları söyledi:

 “Türk Dünyası Belgesel Film Festivali” ülkemizde ve Türk Dünyası coğrafyasında, alanında yapılan en büyük organizasyon oldu. Türk Dünyası Filmleri Haftası yaptık. Türk Dünyası Sinemacılar Şuralarını gerçekleştirdik. Türk Dünyası Sinemacılar Çalıştayları yaptık. Türk Dünyası Sineması’nın çok kıymetli duayen isimlerinin de desteğiyle, her biri ülkemizde biricik olma özelliğine sahip önemli tecrübeler yaşadık, kabul gördük, her yıl 7-8 ülkede katılımı ve temsil kabiliyeti yüksek ortak programlar yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Vakfımız sayesinde Türk Dünyası Sinema endüstrisi ile dünya film endüstrisi arasındaki bağlantıyı güçlendirecek, özellikle yapımcı ve yönetmenlerin dikkatlerinin kendi hikâyelerimize, tarihi köklerine ve kültürümüze yönelmesini teşvik edeceğiz.”

KURULUŞ PROTOKOLÜ KIRGIZİSTAN’DA İMZALANDI

Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te Kırgızistan Sinemacılar Birliğinin ev sahipliliğinde yapılan toplantıda kuruluş protokolü imzalandı.

Toplantıya Kırgızistan Sinemacılar Birliği Başkan Kulmendeyev Taalaybek Akjoltoyeviç ev sahipliğinde, Hocakulu Narlıyev, Kazakistan Sinemacılar Birliği Başkan Tursunov Yermek Karimjanoviç’i temsilen Kanat Torebay, Azerbaycan Sinemacılar Birliği Başkanı Balayev Rasim Ahmedoğlu, Azerbaycan II. Sinemacılar Birliği Başkanı Mamedova Şafiga Gaşimovna, Özbekistan Sinemacılar Birliği Başkanı Matçanov Matyakub Sadullaeviç, Tataristan’dan Milyauşa Aytuganova, Çuvaşistan’dan Aleksey Yeneykin, Türkiye’den Oyuncular Birliği Başkanı Renen Bilek, Dr. Ali Gemuhluoğlu, Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı Başkanı Erdoğan Erdoğdu ve Vakfın Yurtdışı Direktörü Bayram Bayammuhamedov, katıldığı toplantı Kırgızistan Sinemacılar Birliği Sinema Evinde yapıldı. Uzun çalışmalar ve müzakereler sonucunda Türk Dünyası Sinemacılar Birliği kurulması kararlaştırıldı. Türk Dünyası Sinemacılar Birliği Kuruluş Protokolü Kırgızistan Kültür Bakanlığı binasında katılımcı ülkelerin Sinemacılar Birliği Başkanları ve temsilcileri tarafından imzalandı.

Daha sonra Türk Dünyası Sinemacılar Birliği Kurucuları Kırgızistan Kültür Bakanlığında, Kırgızistan Kültür Bakan Yardımcısı tarafından kabul edildiler. Kırgızistan Sinema Genel Müdürünün de hazır bulunduğu bir toplantıda Kırgızistan Kültür Bakan Yardımcısı tarafından hediyeler takdim edildi.

BİRLİĞİN AMACI VE GÖREVLERİ

Birliğin amacı, gönüllü üyeliğe dayalı ve Türk Dünyasının Sinemacı meslek birliklerinin arasındaki uluslararası ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan, Birlik üyelerinin mesleki dahil ortak çıkarlarını temsil etmek ve korumak için oluşturulmuş, tüzel kişiliklerden oluşan bir Birlik olarak, uluslararası düzeyde çeşitli sinemacı uzmanlara profesyonel gelişimini teşvik etmek olacak.

*Devlet makamlarıyla işbirliğinin geliştirilmesi; sinemacılar(meslek) birliklerinin geliştirilmesi

*Sinemacılar(meslek) birliklerinin ve üyelerinin çıkarlarını temsil etmek ve korumak

*Birlik üyelerine yasal, bilgi ve diğer hizmetlerin sağlanması

*Birlik üyelerinin faaliyetlerinin koordinasyonu; sinemacılar(meslek) birlikleri için gerekli prodüksiyon ve sosyal altyapının oluşturulmasında hizmet verilmesi

*Faaliyetlerin kapsamının genişletilmesi ve geliştirilmesi için mümkün olan her türlü yardım ve ayrıca faaliyetleri Birliğin amaç ve hedefleriyle tutarlı olan kamu ve diğer kuruluşlara destek

*Ortak yatırım ve diğer amaçlar için üyelerin maddi ve mali kaynaklarının bir kısmının yoğunlaşması

*Üyelerin tüm faaliyet alanları hakkında bilgi içeren veritabanlarının oluşturulması

*Belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli diğer görevleri yerine getirmek. Organizasyonun süresi sınırsızdır.

Türk Dünyası Sinemacılar Birliğinin Hikâyesi yayınlandı

Türk Dünyası Sinemacılar Birliğinin Hikâyesi, Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı Tarafından kitap haline getirildi.

 Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı Onur Kurulu Başkanı Hocakulu NARLIYEV ve Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Dr. Alaattin Büyükkaya beylerin takdim yazılarıyla yayımlandı.

AdminAdmin

AdminAdmin