BASIN
Giriş Tarihi : 09-01-2023 10:14

Süleyman Akbulut, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.

Süleyman Akbulut, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.

Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut:

“Gazeteciler, en az hakka sahip bir meslek grubunda çalışıyor”

 

Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “En ağır şartlarda çalışan gazeteciler, günümüzde en az hakka sahip meslek grubuna mensup kişilerolarak çalışıyor” dedi.

Muğla Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Akbulut, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.

Başkan Akbulut, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 5 Şubat 1924’te İzmir’de gazetecilerle sohbeti sırasında, “Türkiye basını milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır. Bir düşünce kalesi, düşünce yolu kalesi. Basın görevlilerinden bunu istemek, cumhuriyetin hakkıdır” sözlerini hatırlatarak yaptığı açıklamada, gazetecilerin toplumun bilgilendirilmesi sürecinde çok önemli görevler üstlenen neferler olduğunu ifade etti.

Yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle medyanın güç kaybetmesinin günümüzde birçok gazetenin kapanmasına sebep olduğunu dile getiren Akbulut, “Özgürlüklerden çalışma şartlarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar olan bir sorunlar yumağımız bulunmakta. 10 Ocak 1961 tarihi, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, sigortalı çalışmasını, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlayan bir yasaydı. Ancak geldiğimiz noktada, meslektaşlarımız sözü edilen bu çalışma ve yaşama koşullarına sahip olmadıkları gibi mesleklerini de özgürce yapma imkanlarından çok uzaktalar. Birçok fikir işçisinin işsiz kaldığı bir dönemde mesleğimizdeki sıkıntıların da artarak gün yüzüne çıkması, bizleri zor durumda bırakmıştır. Bu durumda en ağır şartlarda çalışan gazeteciler, günümüzde en az hakka sahip meslek grubuna mensup kişiler olarak çalışıyor.” dedi.

Son dönemde resmi ilanlara yüzde 100 zam yapıldığını, Basın Yasası’nın çıkarıldığını veinternet yönetmeliğinin eksikleri ile ortaya konulduğunu belirten Akbulut, 13 Ocak’ta yapılacak olan Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda,sektörde yaşanan sıkıntıların masaya yatırılarak,çözüme kavuşturulmasını temenni etti.

MGC Başkanı Süleyman Akbulut,açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

“Dileğimiz, gazetecilerin hak ettikleri güvencelere kavuşturulması, hak ve hukuklarının yeniden tesis edilmesidir.Umarız, henüz çok başında olduğumuz 2023 yılı meslektaşlarımızın sorunlarının çözüldüğü bir yıl olur. Dayanışma ve güçlerimizi birleştirme günü olarak değerlendirdiğimiz bu anlamlı günün, mesleki mücadele gücümüzü ve azmimizi arttıran anlamlı bir gün olmasını diliyor, tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

AdminAdmin