MUĞLA
Giriş Tarihi : 25-01-2023 11:20

Saylak: “Tarımda Türkiye Yüzyılı Muğla’da Başlıyor’’

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, "Tarımda Türkiye Yüzyılı Başlıyor" başlığı ile bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, ülkemizde tarım sektörüne yönelik yapılan çalışmaların sonuçlarını ve gelecekte yapılacak olan projelerin detaylarını paylaştı.

Saylak: “Tarımda Türkiye Yüzyılı Muğla’da Başlıyor’’

Basın mensupları ve üreticilerin katıldığı toplantıda, Saylak 2022 yılında hayata geçirilen projeleri değerlendirdi. Muğla Tarım ve Orman il müdürü Saylak ayrıca 2023 yılı için yeni projeler ve çalışmalarını slayt eşliğinde anlattı. Bu projeler arasında, Milas topraksız tarım ihtisas organize sanayi bölgesinin hayata geçirilmesi, buzağım doğdu alo ihbar hattı ile buzağı ölüm oranlarının yüzde 3’e düşürülmesi ve Muğla markası oluşturularak Muğla’da üretilen tüm değerlerin belirlenecek yerlerde satış noktaları oluşturularak satış ve destinasyonun yapılması gibi 2023 hedeflerini açıkladı.

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 25 Kasım 2019'da bu göreve başladığı günden bu yana yaptığı işlerden bahsederken, yarı siyasetçi bürokrat olarak göreve başladığında herkesin ne yapacağını merak ettiğini belirtti. Çiftçi bir aileden gelen biri olarak, kendisinin ve ekibinin tek amacının çiftçinin yanında olmak ve tarımın tüm paydaşlarıyla birlikte yol yürümek olduğunu sözlerine ekledi. Saylak:’’Mesai gözetmeden ezber bozarak çalıştık. Geride bıraktığımız 3 yıla dönüp baktığımızda, Muğla’da yaşayan insanların bu il müdürlüğü ile ilgili algısı değişti. Bu kurumu tanıdı. Bu işe pandemi ile başladık. Orman yangınlarından toplum olarak çok etkilendik. Devletimizin desteği ile bu sorunları aştık. Ardından gelen Rusya Ukrayna savaşı bunların üzerine geldi. Tarım girdileri çok yükseldi. 2023 Türkiye Yüzyılı tarımın yüzyılı olmak zorunda” dedi.

Saylak şu ifadeleri kullandı: “Eğitim arttıkça bereket artıyor. 2022’de 29 bin 496 çiftçimizi eğittik. 2023 yılında 35 bin çiftçimizi eğiteceğiz. Muğla bakanlıktan 2022’de 237.9 milyon lira tarımsal destek aldı. Bu destek 2021 yılında 185.9 milyon liraydı. Göreve geldiğimizde 2018 yılında su ürünleri ihracatı 555 milyon dolardı. 2022’de ise 885 milyon dolara yükseldi. Kültür balıkçılığı üretimi 5 yılda 60 bin ton arttı ve 170 bin tona çıktı. Su ürünlerinde ülke üretiminin yüzde 36’sını karşılıyoruz. 580 bin balık yavrusunu deniz ve göllerle buluşturduk.”

Muğla Balıkçı Barınağı Dip Temizliği Projesi ile memleketimizin denizlerini temizliyoruz. Su altı dalış timi ile denizlerdeki hayalet ağları topluyoruz. 65 noktada 20 bin metrekare ağ toplandı.

Su ürünlerinde 2023 yılında 150 bin ton ihracat, 1 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin hedefi 1 milyar dolardı. Biz Türkiye’nin hedefini sadece Muğla olarak gerçekleştireceğiz. Türkiye’de tarım bitti gibi söylemleri boşverin. 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birinci hedefi, vatandaşımıza sağlıklı güvenilir gıdayı daha düşük fiyata ulaştırmaktır.

Muğla’da büyükbaş hayvan sayımız yüzde 4 arttı. Muğla’da şu an 265 bin 784 büyükbaş hayvan var. Türkiye artık su fakiri bir ülke olduğu için, artık birinci önceliğimiz büyükbaş değil. Küçükbaş önceliğimiz oldu. Muğla’da şu an 579 bin 317 küçükbaş hayvan var. Bu sayıyı yükseltmek asıl hedefimiz olacak.

Halk sağlığı için çok önemli olan Hastalıktan Ari İşletme Projesi kapsamında belge alan işletme sayısı, 2018’de 9 olan işletmeydi. Bu rakam 154’e yükseldi. Muğla 154 rakamı ile Türkiye’de birinci sıraya yükseldi.

 “Bunun hikayesi bizim için çok önemli. Uzun yıllardır onaylanmayan proje, Valimiz Orhan Tavlı geldikten sonra onaylandı. Seydikemer’de 1200 dekar alanda, 40 bin büyükbaş hayvan kapasitesi, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak projede tapular alındı. Bu proje ete kemiğe büründü. Başında umutsuzluğa kapılan arkadaşlarımız oldu. Şimdi 2023 yılı yatırım programına alınıyor. Hastalıktan ari bir işletme olacak. Damızlık düve yetiştiriciliğini hayata geçirilecek. Hep birlikte devlet, millet el ele çalışıyoruz.”

Muğla’da 16 milyon 830 bin zeytin ağacı var. Türkiye’de 197 milyon zeytin ağacı var. Türkiye’deki tüm zeytin ağaçlarının yüzde 8,92’si Muğla’da bulunuyor. Zeytinde verimliliğin artırılması projesi kapsamında çalışma yapıyoruz. 54 çiftçi ile örnek bahçe uygulamasına başladık. 2022’deki iklimle birlikte Türkiye’de bu sene biz verimlilikte bir numaraya çıkıyoruz. Bu sene bereketli bir yıl. Sonbahar yağmurları biraz daha erken olsaydı daha farklı olacaktı. Ama verimli bir yıl olacak. Samsun’dan zeytin sineği ile mücadele için 15 bin şişe sıvı getirttik” dedi ve her yıl gerçekleştirilen Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın önemine değindi.

Saylak, “Muğla’da 50 ton ambalaj atığı çıkıyor. Biz 10 tonunu toplayabildik. Sürdürülebilir tarım için temiz,su, temiz çevre, temiz toprak diyoruz. Hala toplanamayan 40 ton atık var.

Muğla’da Vali Hanım Çileği projesi kapsamında 135 dekar olan çilek alanı, 5 yılda yüzde 334 artarak 587 dekara çıkarıldı.

Türkiye yılda 8 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız. Bize bu konuda siz basın mensupları yardımcı olabilirsiniz” dedi.

Saylak, kırsal kalkınma yatırımlarının 5 yılda yüzde 597 arttığını, Çayır,mera ve yem bitkileri alanları 5 yılda yüzde 23,5 artarak 182 bin 861 dekara çıktığını, Itri ve tıbbi bitkiler için 2018’de 215 dekar olan alanın 2022’de 5 bin dekara yükseldiğini, 2018’den bu yana 3 milyon 860 bin ıtri ve tıbbi bitki dağıttıklarını söyledi.

İl Müdürü Saylak, “2023 yılında su ürünleri kontrol ve denetim gemisinin kaynağı ayrıldı. Buzağı ölüm oranını yüzde 6’dan 3’e düşürmeyi hedefliyoruz. Buzağım doğdu alo ihbar hattı ile üreticiye destek veriyoruz. 1000 kadın üreticiye 10 bin koyun, 400 koç dağıtacağız. Milas Topraksız Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuracağız.

Yerelde kırsal kalkınma modeli ile Muğla markasına kavuşacak. 12 milyon liralık proje ile Muğla’nın 4 ayrı noktasında Muğla’da üretilen tüm değerlerin satışı ve destinasyonu yapılacak” diye konuştu.

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği basın toplantısı, etkinliğe katılan çiftçiler ve basın mensuplarının toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

AdminAdmin