MUĞLA
Giriş Tarihi : 27-01-2023 16:20

MUTSO OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

​​​​​​​MUTSO 2022-2026 dönemi 4’üncü olağan meclis toplantısı geniş katılımla gerçekleştirildi.

MUTSO OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), 2022-2026 dönemi 4’üncü olağan toplantısı 26 Ocak Perşembe günü Meclis Başkanı H. Koray Özcan’ın divan başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis üyeleri ve meslek komite başkanlarının geniş katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda gündem maddeleri oylanarak karara bağlandı.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Yönetim kurulunun aylık faaliyetlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. MUTSO Sağlık Komitesi çalışmalarıyla 16-17 Ocak tarihlerinde Almanya’da gerçekleştirilen Berlin Sağlık Turizmi Fuarına katılım sağlandığına ilişkin bilgi veren Başkan Karakuş, fuarın sonuç raporunu meclis üyeleri ile paylaştı. Sağlık turizminde altyapısını büyük oranda tamamlamış olan Muğla’nın potansiyelinin tanıtılması, pazarın hali hazırdaki durumu, hedef kitlenin talep ve ihtiyaçlarının analiz edilmesi, Muğla’nın pazar içerisindeki yerinin araştırılmasını hedeflediklerini ifade eden Başkan Karakuş: “Sağlık turizmi uzun ve meşakkatli bir süreç. Muğla, bu sürecin henüz başında ancak gelecek vaat eden bir destinasyon. Bu sürecin etkin bir şekilde yürütülmesi için kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ile özel sağlık kuruluşlarının işbirliği büyük önem taşıyor.” dedi.

Başkan Karakuş’tan Ekonomik Değerlendirme

Sunumu çerçevesinde meclis üyelerine ve meslek komite başkanlarına 2023 yılı ekonomik beklentilerine ilişkin görüşlerini aktaran Başkan Karakuş şunları kaydetti: “2023 yılında gerek Avrupa’da gerekse Rusya ekonomisinde daralma bekleniyor. Amerika’da ise yüzde 0,5’lik, Ukrayna’da yüzde 4.3’lük bir büyüme beklentisi var. İhracat pazarlarımız içinde büyüme olarak Irak, yüzde 4’le daha olumlu ayrışacak. Büyük ekonomiler içinde en yüksek büyümesi beklenen ülke Çin. Petrol ve doğalgaz üretimini arttıran Güney Amerika ülkesi Guyana, ihracatını artırıp yüzde 30’luk oranla en hızlı büyüyen ülke olacak. Yüzde 15 ile en hızlı büyüyen 2. ülkenin Libya olması bekleniyor. Avrupa’da daha sert hissedilecek durgunluk Batı’da etkili olacak. Genel olarak bakıldığında emtia fiyatlarında 2023 yılında resesyon kaynaklı geri çekilme olacak. Demir çelik fiyatlarında ise yüzde 5-10 aralığında düşüş beklentisi var. Petrol fiyatlarında yüzde 1.5 artış bekleniyor. Enerji fiyatlarındaki artış, özellikle sanayi sektörünü olumsuz yönde etkilediği için ülkemiz açısından oldukça önemli bir konu. Hükümetlerin nakit açıkları nedeniyle 2023’te altyapı yatırımlarının azalacağı düşünülüyor. Yüzde 1.1 oranla, 2009’dan bu yana en düşük artış olacak. Konut ve araç satışlarında yüzde 1’lik bir artış bekleniyor. 2023, ihracatçılarımız için kolay bir yıl olmayacak. Bu durum şuanda kendini hissettirmeye başladı.”

​​​​​​​

AdminAdmin