MUĞLA
Giriş Tarihi : 31-07-2024 14:22

MUTFAKTA SAĞLIK !!

Gastro Muğla önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

MUTFAKTA SAĞLIK !!

 

İlk toplantımızda ; Muğla Gastronomi Mutfak Sanatları Derneği Başkanı Timur Kocabıçak, Muğla Çölyak Derneği Başkanı Nilgün Atabay, Fethiye Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter ve İncirköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı Nebahat Mert ile önemli bir çalışmanın ilk tohumunu ektik.

 Milyonlarca insan, adını sıkça duyduğumuz çölyak ve hazımsızlık nedeniyle buğday ürünlerini tüketemiyor. Çölyak; buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glütene karşı hassasiyet ile gelişen bir emilim bozukluğu hastalığıdır. Buğday üretiminde kullanılan glifosatın birçok hastalığa neden olduğu gibi bağırsak hastalıkları ve alerjilere neden olabileceği hakkındaki araştırmalar da devam etmektedir. 

Tarımda bu kadar çok bilinçsiz tarım ilacı (zehir) kullanımı ne yazık ki hepimizi birçok rahatsızlık ile karşı karşıya bırakıyor.

    Köylerde üretim alanlarında etrafa saçılan kimyasal ambalajlar on yıllarca parçalanmadan suda ve toprakta kalmakta, hem doğaya hem insanlara  kalıcı zararlar vermektedir. Halen köylerde orman içerisine kadar, dere kenarlarında bu atıkları görmemiz mümkün. Hem çocukların hem de hayvanların yaşam alanlarında bulunan bu zehirli atıklar geleceğimizi tehdit etmeye devam ediyor.

Gluten alerjisi ile yaşayan insanların beslenme şekli aslında hepimizin tercihi olmalıdır. Çünkü her geçen gün gıdalar üzerindeki ilaç kalıntıları nedeniyle geri dönen ihracat ürünlerinin tüketilmesi, hala bilinçsizce kullanılan tarım zehirleri ve ambalajlı gıdalar, gelecek nesillerin sağlığını da tehdit etmektedir.

      Bu toplantıyla; hem çölyakla mücadele eden insanlara destek olmak, glutensiz ürün çeşitlerini arttırarak  üretilmesini sağlamak,  özellikle çölyaklı çocukların ailelerinin sorunlarına çözüm bulmak, hem de eğitim çalışmalarıyla üreticilere tarım zehirlerinin sonuçlarını anlatmak için fikir birliği yaptık. 
 
Muğla'da kurulan Çölyak Derneğini bu konuda destekliyoruz, birlikte önemli bir projenin ilk adımını atmış olduk. Bu önemli  çalışmaya; Muğla Gastronomi Mutfak Sanatları Derneği olarak glutensiz ürünlerin üretimi ve sunumu konusunda, Fethiye Yerel Tohumlar Derneği olarak zehirsiz tarım, yerel tohum üretimi ve eğitimleri konusunda, Fethiye İncirköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak da zehirsiz yerel tohum ürünleriyle ve bölgemizin aromatik bitkileriyle katkı verecektir.

        Yıllardır çalışmalarımızda
  " zehirsiz tarım mümkün " diyerek yerel tohum mücadelesinde asıl hedefimizin, herkesin güvenli gıdaya ulaşabilmesini sağlamak olduğunu dile getirdik.

       Toplumun sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmesi, zehirsiz yerel tarım ürünleriyle yeni reçeteler oluşturmak ve güvenli gıdaya ulaşımı kolaylaştırmak için insanlık adına mücadele edeceğiz.

 

AdminAdmin