GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-02-2023 19:50

Murat Kurum: ‘’Deprem 13.5 Milyon Vatandaşımızı Etkiledi’’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum basın toplantısı düzenleyerek deprem bölgesinden bilgiler paylaştı.

Murat Kurum: ‘’Deprem 13.5 Milyon Vatandaşımızı Etkiledi’’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada: ‘’ Erzincan depreminden sonra ülkemizin son bir asırda gördüğü en büyük felaket bölgesindeki 10 ilimizi doğrudan etkilenmiş illerin birbirine yakın olması yollardaki sıkışıklık ve örneğin komşu ilimizden yardım alamama durumu ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu durum itibariyle de baktığınızda yaşadığımız süreç son bir asırda yaşadığımız en büyük felakettir. Bu felaket karşısında depremin ilk anından itibaren tüm ekiplerimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın ve AFAD Ankara'da başkanlığından süreci takibini yapan bakanlarımız illerimizdeki bakanlarımız mahallelerimizin AFAD koordinasyonunda bu süreci ilk andan itibaren takip ediyoruz. Bu deprem itibariyle nüfus itibariyle baktığınızda de 13,5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumda Tabii şu an deprem bölgesinde süreci 24 saat esasıyla oluşturduğumuz koordinasyon merkezlerinde takip ediyor. Gaziantep ve diğer illerimizde Toplamda 10 ilimizde 30 valimiz 27 kaymakamımız görevlendirildi. Gaziantep üzerinden baktığımızda şu an itibariyle 581 yıkık binamız var ve depremde can kaybımız 468’e ulaştı. 3571 yaralı vatandaşımız var. Enkazlardan kurtarılan vatandaşlarımız gerek Gaziantep merkez gerek yakın illerdeki hastanelerimize sahra çadırlarımızda tedavi altındalar ilk andan itibaren emin olun.

Ocaklarımıza ateş düştü yüreğimizi dağladı ve bu acı tarif edilemez. Kritik 4 saate girdik. 72 saat bizim için çok kıymetli enkaz altından vatandaşlarımızı daha önceki yaşadığımız depremlerde de 100 saatte dahi vatandaşlarımıza ulaşmıştık şu an ama yine de arama kurtarma ekipleri ekiplerimiz AFAD koordinasyonunda tüm enkaz alanlarında vatandaşlarımızın yardımına koştu ve enkaz altından onları sağ salim çıkarma mücadelesini hep birlikte veriyoruz. Vefat eden vatandaşlarımıza ve tüm Türkiye'mize başsağlığı diliyorum. Yakınlarına sabırlar diliyorum.

Buradan da yine çağrımız mümkün olduğunca vatandaşımız D400 karayolunda Osmaniye Gaziantep yolunda mümkün olduğu sürece burada trafiğe çıkmaması zorunluluk halinde ise yardım ekiplerimize ambulanslarımızın AFAD’ın ve  iş makinelerini taşıyan ekiplerimize öncelik vermelerini hassasiyetle buradan rica ediyoruz.

Aziz milletimiz müsterih olsun Sayın Cumhurbaşkanımız Devletimiz tüm imkanlarıyla bölgededir. Biz afet bölgesinde vatandaşımızı aç açıkta bırakmadık. Yalnız bırakmadık onlarla birlikte üzüldük. Onlarla birlikte sevindik bu afetlere Gaziantep'te de Hatay'da da Adıyaman'da da Kahramanmaraş'ta da yine milletimizle 84 milyon büyük Türkiye Ailesi olarak İnşallah bu afetinin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Hep birlikte yaralarımızı saracağız. Önce enkazdan vatandaşlarımızı kurtaracağız. Ardından hasar tespitlerimizi tamamlayacağız. Vatandaşlarımıza geçici barınmalarını ardından kalıcı barınmalarını da daha önceki depremlerde nasıl yaptıysak yine devletinizin Milletimizin desteğiyle yapacağız. Milletimiz müsterih olsun. Devletimiz sahadadır bir fiil bütün ekiplerimiz cansiperane bir şekilde Afadımız Kızılayımız Jandarmamız bakanlıklarımız tüm ekiplerimiz bir fiil çalışmaktadır. Çalışmayada devam edecektir ve burada ne eksik varsa bu eksikleride gidermek suretiyle vatandaşlarımızla birlikte bu afetinde üstesinden geleceğimizi İfade ediyor bir kez daha Aziz milletimize ve tüm Türkiye'ye başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Başımız sağ olsun.’’ dedi.

AdminAdmin