DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ’NDE, ŞENLİK GİBİ ÖDÜL TÖRENİ
SAYLAK: “BU BİRLİKTELİK, BU SİNERJİ İLE AŞAMAYACAĞIMIZ ENGEL YOK”
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Muğla Valiliği işbirliğinde bu yıl 5'incisi düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışması'nın ödülleri törenle sahiplerine teslim edildi. Muğla’nın en iyi zeytinyağı üreticilerinin ödüllendirildiği etkinlikte, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü de kutlandı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen 5. Zeytinyağı Kalite Yarışması ödül töreni, folklor gösterileri, zeytin temalı moda defilesi ve müzik dinletisi ile adeta şenliğe dönüştü. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte, Muğla il genelindeki kooperatif, birlik ve STK'lar ile ziraat odaları tarafından kurulan stantlarda yöresel ürünler sergilenirken, misafirlere de yerel Muğla lezzetleri ikram edildi.
Muğla'nın ulusal ve uluslararası yarışmalarda bölgeyi başarıyla temsil eden butik zeytinyağı üreticilerine yönelik beş yıldan bu yana gerçekleştirilen Zeytinyağı Kalite Yarışması'nın ödül töreni, bu yıl Dünya Çiftçiler Günü kutlamaları ile aynı günde yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak'ın ev sahipliğindeki ödül töreni ve etkinliklere Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, MSKÜ Rektörü Dr. Turhan Kaçar, İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat ile Milas, Menteşe ve Yatağan Kaymakamları, bazı ilçelerin belediye başkanları, Ziraat Odaları ve STK’ların temsilcileri ile kooperatif ve üretici birliklerinin başkanları, siyasi partilerin il başkanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte ilk olarak Dumlupınar İlköğretim Okulu öğrencileri halk oyunları gösterisi gerçekleştirdi. Zeytin temalı defilenin ardından törenin açılış konuşmasını kadın üretici Huri Can ile Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar yaptı. Daha sonra kürsüye gelen İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, pandemi, deprem, savaşlar ve değişen iklim koşulları nedeniyle gıdaya erişimin ve gıda temininin yaşamsal öneminin bir kez daha ortaya çıktığı son yıllarda, Muğla ve Türkiye tarımının hak ettiği noktaya gelebilmesi için çaba gösterdiklerini belirterek “Muğla, tarımın ve turizmin başkenti olacak bir il. Hedefimiz de bu. Devletimiz, hükümetimiz, Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, STK’larımız, odalarımız, hep birlikte biz buna inandık. Bugün bulunduğumuz makamlar geçici. Fakat aslolan, bugün burada gördüğümüz bu sinerji. Muğla tarımı, tüm paydaşlarıyla burada. Artık ölsem de gam yemem” diye konuştu.
SAYLAK: “KIRSALA YATIRIM YAPAMAZSAK, TÜM ÇABALARIMIZ BEYHUDEDİR”
Zeytinin Muğla’nın 13 ilçesinde de var olan bir tarım ürünü olduğunu ve kentin en önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline geldiğini söyleyen Saylak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Muğla zeytinyağı, yıllarca gerekli özeni göremedi. Yıllardan bu yana asiditesi çok yüksek yağlar ürettik. 2019 yılında başlatmış olduğumuz Zeytinin Kayıpsız ve Kaliteli Zeytinyağına Yolculuğu projesi kapsamında Zeytinyağı Kalite Yarışmalarının bu yıl beşincisini yapıyoruz. Gelinen noktada zeytinyağında 59 tane Muğla markası oluştu. Bunun 39 tanesi son dört yılda bu yarışmadan çıktı. Ardından Milas Zeytinyağının AB’den coğrafi tescil alması, geçtiğimiz yıl yine Memecik Yağlı Zeytininin coğrafi işaret alması, bizim üreticilerimizin, işletmecilerimizin ufkunu açan gelişmeler oldu. Bize düşen sahada çalışmak, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, biyoteknik mücadele çalışmalarını sizlerle birlikte yapmaya devam etmek. Muğla’nın tarımı ile ilgili paydaşlarımızla ortak kararlar alıyoruz. Bakanlığımız, tüm illerde suya odaklı üretim planlamaları yapıyor. Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle Muğla ve Türkiye tarımının gelişimi adına çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Fakat, eğer gençleri kırsalda tutamazsak, kırsal yerleşim alanlarını onların istediği şekilde sosyal ve kültürel anlamda geliştiremezsek bütün çabalarımız beyhudedir. Üreticiyi kırsalda tutabiliyor muyuz? Asıl mesele bu.”
Türkiye nüfusunun önümüzdeki 25 yılda 105 milyona ulaşacağını hatırlatan Barış Saylak, “Bugünkünden yüzde 65 daha fazla gıdaya ihtiyacımız var. Bugünkünden yüzde 55 daha fazla temiz su kaynağına ihtiyacımız var. O yüzden bir damla suyu, bir lokma ekmeği, bir tane yeşil eriği israf edecek durumumuz yok. Gıdada, suda tasarrufu gelecek kuşaklarımıza, ilkokuldan ana okuldan başlayarak aktarmak durumundayız.” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras da konuşmasında, “Son beş yılda Muğla tarımının geldiği nokta ortada. İl Müdürlüğümüzün çalışmalarını yakından izliyoruz. Önümüzdeki dönemde de güçlerimizi birleştireceğiz. İmkanlarımızı çiftçilerimiz, halkımız için seferber edeceğiz. Biz bir bütünüz, hep birlikteyiz. Birlik ve beraberlik içinde olduğumuzda, bükemeyeceğimiz bilek yoktur” ifadelerini kullandı.
VALİ AKBIYIK: “ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ KÜLTÜRDÜR”
Muğla Valisi İdris Akbıyık da konuşmasına 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak başladı. “Zeytin fakir toprakların zeytin nebatıdır” sözünü hatırlatan Akbıyık, Muğla’da zeytin ve zeytinyağı kültürünün insanlığın var oluşu kadar eski olduğunu söyledi. Akbıyık, konuşmasına şöyle devam etti:
“Muğla tarımının en büyük zenginliği zeytin ağaçlarıdır. Muğla’nın tarım arazisinin yaklaşık yüzde 50’si zeytin ağalarından oluşmaktadır. Türkiye’den 190 milyon zeytin ağacının 16 milyonu Muğla’da bulunmaktadır. Türkiye’de üretilen 400 bin ton zeytinyağının yaklaşık 50 bin tonu ilimizde üretiliyor. Muğla’da üretilen zeytinlerin kalitesi dünya standartlarının çok üzerinde. İl Tarım Müdürlüğümüzün bu yarışması şehrimizin en kaliteli simgesi. Son 4 yılda yerel zeytinyağı markalarına 39 yeni marka eklenmiş, hakikaten bu tür organizasyonların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu etkinlik; kusursuz, sağlıklı ve kaliteli zeytinyağının bilinçli bir tüketici kitlesi ile buluşmasına da vesile oluyor. Yine görüyoruz ki, şehrimizde üretilen zeytinyağlarının kalitesi her yıl yükselirken, butik zeytinyağı markalarımızın sayısı da giderek artıyor. Zeytinyağı üreticilerimiz bilinçleniyor, üretim tekniklerini geliştiriyor. Ürün kalitemiz çok yüksek seviyelere ulaşıyor. Muğla’nın markalı zeytinyağları, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yarışmalara katılıp ödüllerle dönüyor. Elimizde elmas değerinde bir ürün var ve bizler de devletin tüm kurumları ile bu potansiyeli öne çıkaracak çalışmalarımızla, üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.”
Açılış konuşmalarının ardından “Zeytinyağı Kalite Yarışması”nda dereceye giren üreticilere ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Toplam 93 zeytinyağının kimyasal ve duyusal analizlerinin yapıldığı yarışmada ürünleriyle dereceye giren 2 üreticiye Polifenol, 6 üreticiye Premium, 25 üreticiye Altın, 7 üreticiye Gümüş ve 5 üreticiye Bronz madalya verildi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün geleneksel hale gelen ve bu yıl 5'incisi düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışması ödül töreninde, çiftçiler için bir de hediye çekilişi düzenlendi. Çekiliş sonucunda; 1 üreticiye Krom Nikel Zeytinyağı Tankı, 1 üreticiye Süt Sağım Makinesi, 2 üreticiye 25 lt Sırt Pulvarizatörü, 5 üreticiye Zeytin Hasat Makinesi ve 50 üreticiye de birer çuval hayvan yemi dağıtıldı.
Tören, stantların tek tek gezilmesi ve ikramlarla son buldu.