MİLAS
Giriş Tarihi : 18-02-2023 15:00

Milaslı Ressam Eşi İle Aynı Gün Hayata Veda Etti

Çağdaş Türk resminde ‘gecekondu’ temalı resimleriyle iz bırakan ressam Turan Erol ve eşi Türken Erol, 16 Şubat’ta peş peşe vefat etti. 96 yaşındaki ressam Erol ve eşi yaşamlarını sürdürdükleri Milas’ta hayatını kaybetti.

Milaslı Ressam Eşi İle Aynı Gün Hayata Veda Etti

Çağdaş Türk resminin duayenlerinden Milas’lı ressam Turan Erol ve eşi emekli öğretmen Türken Erol aynı gün peş peşe yaşamını yitirdi. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi olan, 1947-1955 yılları arasında faal olan ‘Onlar Grubu’nun kurucularından olan Erol, resim sanatımıza gecekondu temalı eserleriyle damga vurmuştu. Erol ve eşinin cenazesi dün Ankara’da Kocatepe Camii’den öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazı sonrası Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Erol çiftinin vefat haberini Instagram hesabından duyuran gazeteci Şükrü Küçükşahin, “Sanatımız için acı bir gün. Ustalar ustası, hocaların hocası, Türkiye’nin sanat abidesi Turan Erol hocamızı bir saat önce kaybettik. Eşi Türken Erol’u ise sabah saatleri. Birbirini seven iki insan en saygın bir yaşamın ardında aynı gün bu dünyaya veda ettiler. Sevgili Elif Erol başta tüm aile fertlerine ve sanat camiasına baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Usta ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencilerinden olan Erol, Türk resmine kendine özgü bir üslup kazandırmak ve Batı’nın sanatını Türk motifleriyle harmanlayarak halkı sanata özendirmek amacı ile kurulan ve 1947-1955 yılları arasında faal olan ‘Onlar Grubu’nun kurucularındandı. Sanat yaşamı boyunca yumuşak renk lekelerinin hakimiyetinin görüldüğü gecekonduları konu aldığı resimlerinde kırsal kesim insanının, büyük şehirlerin çevresinde odaklaşan yaşam özelliklerini sergileyen Erol, lirik kompozisyonlarıyla Türk resminde kendine özgü bir tarza imza attı.

Resim sanatı dışında birçok gazete ve dergide öyküler, kültür sanat konularında denemeler de kaleme alan Erol, Yaşar Kemal’in ‘Demirciler Çarşısı Cinayeti’ ve ‘Yusufçuk Yusuf’ romanlarının kapaklarında yer alan resimleri ile de tanınıyordu.

Edebiyat dünyasından da yakın dostlukları bulunan Erol’un, Bedri Rahmi’den Bilge Karasu’ya, Orhan Peker’den Avni Arbaş’a, Nedim Günsür’den Neşet Günal’a mektupları 2011’de ‘Gözlerinden Öperim’ adıyla Sel Yayınları tarafından okura sunuldu. Şair İlhan Berk ise ressamı ‘Beyaz’ şiirinde “Milas’ta bir Turan Erol beyazı/Bir çocuğun yüzünde” dizeleriyle andı. 1991 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı alan Erol, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneğinin de kurucu başkanıydı. Erol ve eşinin cenazesi dün Ankara’da Kocatepe Camii’den öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazı sonrası Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

​​​​​​​

AdminAdmin