SAĞLIK
Giriş Tarihi : 19-08-2022 12:04

İki gözlük kullanmaya son…

Türk Optisyen ve Gözlükçüler Birliği Başkan Yardımcısı Levent Akyer, son yıllarda özellikle gençlerde kullanımı artan 2 gözlük yerine artık teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kullanıcıların progresif gözlük camlarıyla tek gözlük kullanabileceğini, bu konuda kullanıcılara ücretsiz danışmanlık verildiğini söyledi.

İki gözlük kullanmaya son…

 

 

Türk Optisyen ve Gözlükçüler Birliği Başkan Yardımcısı Levent Akyer, son yıllarda özellikle gençlerde kullanımı artan 2 gözlük yerine artık teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kullanıcıların progresif gözlük camlarıyla tek gözlük kullanabileceğini, bu konuda kullanıcılara ücretsiz danışmanlık verildiğini söyledi.

 

Genellikle 40’lı veya 50’li yaşlardaki vatandaşların yakın ve uzak olmak kaydıyla çift gözlük kullanması biline bir gerçektir. Son yıllarda gençlerde de kullanımı artan, çoğunlukla taşımakta ve kullanmakta zorluklar yaşanan, her fırsatta doktora veya optisyenlere şikayette bulunulan iki gözlük kullanımı artık tarihe karıştı.

 

Her alanda olduğu gibi sağlıkta da yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak artık aynı gözlükte yakın ve uzağı görme imkanı, çok odaklı camlar ya da multifocal gözlük camları presbiyopik çağdaki (40-50 yaş arası) hastaların gözlük takıp, çıkarmadan uzağı ve yakını aynı camın içinden bakarak keskin görebilmeleri için tasarlanmış camlarla sağlanıyor.

 

Türk Optisyen ve Gözlükçüler Birliği Başkan Yardımcısı Levent Akyer, yaşanan gelişmelere değerlendiren bir açıklama yaptı. Akyer; “Progresif gözlük camları dediğimiz camların içinde bifokal camlar iki odaklı, trifokal camlar ise üç odaklıdır. Günümüzde çoğunlukla progresif (kesintisiz geçişli) cam dizaynları tercih edilmektedir. Bunlar aşağı yönde odak uzaklığı değişen çok görüşlü camlardır. Progresif camlarda dışarıdan bakıldığında uzak ve yakın kısımları arasında geçiş görülmez. Bu tür camlar tüm uzaklıkları net görme olanağı sağlarlar. Camların üst tarafında uzak mesafe görme bölgesi, ortada geçiş alanı-progresif bölgesi, altta yakın mesafeyi görme bölgesi ve yanlarda da düzensizlik bölgelerinden oluşan tasarımları vardır” dedi.

 

PROGRESİF CAMLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

Açıklamasında, progresif gözlük camlarının özelliklerinden de bahseden Akyer şöyle devam etti: "Progresif gözlük camları bir tek gözlük camı içerisinde birçok uzaklıkta yumuşak ve net görme çözümü sunmaktadır. Progresif gözlük camı yumuşak ve net görme çözümünü görüntü atlaması veya geçiş olmadan başaran camlardır.

 

Progresif cam tasarımında kullanıcının, bireysel özellikleri ne kadar iyi tespit edilirse görme kalitesi ve alışma süreci o derece kısa sürer. Progresif gözlük camlarının alt tarafları diğer camlara göre daha içbükeydir ve progresif gözlük çerçeveleri gözlük camlarının üst tarafları uzak mesafenin görülebilmesini sağlar, Alt kısımla arasında küçük bir geçiş alanı vardır, bu alana progresif geçiş alanı denilmektedir."

 

PROGRESİF GÖZLÜK CAMI SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER…

Türk Optisyen ve Gözlükçüler Birliği Başkan Yardımcısı Levent Akyer; "Progresif gözlük camı alınmadan önce kişisel olarak bir optisyene danışılmalıdır. Progresif gözlük kullananlar Optisyen ile görüşme yapacak kullanıcı hastalık geçmişi ile ilgili tüm detayları paylaşmalıdır. Kullanıcının günlük hayatında hangi görme koşullarının önemli olduğunun belirlenmesi, gözlük camlarının ayarları için hayati bir öneme sahiptir. Progresif camlar kişiye özel olduğu için, danışmanlık alınan optisyenden cam ve çerçevenin kullanıcıya neler sunabileceğini detaylı olarak anlatması istenmelidir.

 

AdminAdmin