FETHİYE
Giriş Tarihi : 11-02-2025 10:19

Fethiye Belediyesi’nden Afet Yönetimi Bilgilendirme Semineri

Fethiye Belediyesi ve Fethiye Turizm Eğitim ve Çevre Vakfı(Fetav) aracılığıyla gerçekleştirilen “Yeşil Fethiye, Güvenli Fethiye” kapsamında seminer düzenlendi.

Fethiye Belediyesi’nden Afet Yönetimi Bilgilendirme Semineri

Fethiye Belediyesi’nden Afet Yönetimi Bilgilendirme Semineri

Fethiye Belediyesi ve Fethiye Turizm Eğitim ve Çevre Vakfı(Fetav) aracılığıyla gerçekleştirilen “Yeşil  Fethiye, Güvenli Fethiye” kapsamında seminer düzenlendi. Konuşmacı olarak etkinliğe katılan İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü ve İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu bilgiler aktardı.

Kadıoğlu Türkiye’de afetlerin doğal olarak kabul edildiğini, afetlerin doğal olmadığını bildirdi.

“Afet Yönetimi Riskle Başlar!”

Profesör Doktor Mikdat Kadıoğlu Afet Yönetiminin önce risk yönetimiyle başladığını daha sonra kriz yönetimiyle devam ettiğini belirtti.

Kadıoğlu “ öncelikle enkaz altında kalmamak için her şeyi yapmalıyız, Türkiye olarak biz bunları yapmıyoruz yapmadıktan sonra da Türkiye olarak yönetimi suçluyoruz” diye konuştu.

Konuşmalarında 6 Şubat depremine de değinen Kadıoğlu, 6 Şubat depreminin yönetilemez bir deprem olduğunu dile getirdi. “Deprem bölgelerine Amerika’yı değil tüm Dünya’yı taşısanız da o kadar enkaza müdahale etmek mümkün değildir” diyen Kadıoğlu “Olası İstanbul Depreminde ’de aynısını bekliyoruz” dedi.

Kadıoğlu “ arama kurtarma ihtiyacı duyacak 340 bin tane bina var. Bina başına 30 kişiden oluşan 3 grup koysanız, 34 milyar arama kurtarmacı lazım. Bu yok. Bulsanız bile ölenleri geri getiremezsiniz. Afet Yönetimini Türkiye olarak biz çok tersten anlamışız. Afet olduktan sonra gidilen afet yönetimi değil müdahale çalışmalarıdır.

“Afet Yönetimi Afet Olmadan Önce Yapılandır”

 Kadıoğlu konuşmasında “Afet Yönetimi hakkında afet olmadan önce riski yönetilebilir, tölere edilebilir hale getirmektir, maalesef Türkiye bunu anlayamıyor” sözlerine yer verdi.

İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü ve İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “Risk yönetimi yoksa bizim yaptığımız keriz yönetimi oluyor, risk yönetimi yapmadan afetlerin hallolacağını sanmak bir hayal, bilim dışı bir şey. 340 bin tane İstanbul’da yıkılacak bina var. 340 bin binayı incelemeden hazırlık yapmaya çalışıyoruz. İlk başta riski azaltacağız sonra azaltamadığımız risk için hazırlık yapacağız.” diyerek yapılması gerekenleri belirtti.

“ Türkiye olarak Afet Yönetimini Bilmiyoruz”

Kadıoğlu “Olaylara tek boyutlu bakıyoruz, üç boyutlu bakmamız lazım. Bütün suç İklim Değişikliğine atılıyor. Zihniyet değişikliği olmadan bu konularla başa çıkamayız” dedi.

“Japonya’da Benzin İstasyonları Afetlerde Destek alanı olarak kullanılır!”

Kadıoğlu salona deprem ile ilgili birçok soru sorarken, benzin istasyonlarının Japonya da Afet Destek Alanı olarak kullanıldığını ve benzin istasyonlarının en güvenilir yer olduğunu belirtti.

Depremlerde 72 Saat Çok Önemli!!!

“Depremlerde ilk 72 saat çok önemli. Arama kurtarma ekipleri gelene dek yakınlarınıza ilk müdahaleyi yapabilmelisiniz.” Diyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “Bu yüzden Afet Yönetimi çok önemli. Arama kurtarma ekipleri gelene kadar enkazda kalanlar can vermiş oluyor. Herkesin afetlerde ne yapacağını bilmesi gerekiyor. Deprem olmadan önce binanın sağlam olduğundan emin olunmalı, eşyalar sabitlenmeli, sigorta yapılmış olmalı ve aile afet planı yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Depremde İki Tane Dalga Var”

Depremde iki tane dalga olduğunu dile getiren Kadıoğlu “Birinci dalga V dalgası, ikinci dalga S dalgası. V dalgası durduktan sonra S dalgası fayın uzaklığına bağlı olarak belli bir zaman sonra gelir. Deprem anında panik yapmamak için tatbikat yapılmalı. Her tatbikat deprem anında panik’i %50 azaltır” dedi.

Bilgilendirmenin ardından Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü ve İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na hediyelerini takdim etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gülyüzgülyüz