GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-09-2022 16:50

Dane mısırda hasat sezonu başladı

Milas’a bağlı Yaka Mahallesi’nde dane mısır hasat etkinliğinde çiftçilerle bir araya gelen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, TMO’nun Milas’ta önümüzdeki günlerde dane mısır alımına başlayacağını duyurarak, dane mısırda beklentinin altında fiyatla karşı karşıya kalan çiftçiler için en az 50 kuruş destek talepleri olduğunu söyledi.

Dane mısırda hasat sezonu başladı

 

 

 

Milas’a bağlı Yaka Mahallesi’nde dane mısır hasat etkinliğinde çiftçilerle bir araya gelen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, TMO’nun Milas’ta önümüzdeki günlerde dane mısır alımına başlayacağını duyurarak, dane mısırda beklentinin altında fiyatla karşı karşıya kalan çiftçiler için en az 50 kuruş destek talepleri olduğunu söyledi.

 

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Yaka Mahallesi’nde çiftçi Durmuş Köse ve Yaka Mahalle Muhtarı İhsan Yılmaz’ın tarlalarında dane mısır hasat etkinliği gerçekleştirildi. Dane mısır hasat etkinliğine; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, MİZOTAR Müdürü Mehmet Emin İnce, Milas Ziraat Odası Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören, KWS Türk Ege Bölge Müdürü Arda Akçakoca, KWS Türk Muğla - Aydın Satış ve Agro Servis Sorumlusu Recep Seçkin Çetin ve çok sayıda çiftçi katıldı. Arge çalışmaları ve arazi kontrolleri gerçekleştiren KWS Türk firması yetkilileri, etkinlikte çiftçileri kaliteli ve verimi yüksek dane mısır yetiştiriciliği için yapılması gerekenler hakkında bilgilendirdi.

 

Etkinlikte çiftçilerin yaşadığı sorunları gündeme getiren Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, TMO’nun önümüzdeki günlerde Milas’ta aynı yerinde dane mısır alımı yapacağını belirterek açıklamalarda bulundu. Dane mısır fiyatlarının beklentinin altında kaldığını söyleyen Başkan Atıcı, beklenti altında fiyatla karşı karşıya kalan çiftçilere en az 50 kuruşluk destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Başkan Atıcı, “Değerli çiftçilerimiz öncelikle bereketli bir hasat sezonu temenni ediyorum. Çiftçimizin şuan yüzünün gülmesi gereken bir zaman. Bu sene silaj fiyatları fena değildi. Ancak dane mısırla ilgili şuanda çiftçimiz maalesef hayal kırıklığına uğradı. Çiftçimizin beklentisi 6 lira ve üzeriydi ama fiyat altta kaldı. Destek de şuan belli değil. Toprak Mahsulleri Ofisi sayın Cumhurbaşkanımız tarafından dane mısırı almakla görevlendirildi. TMO randevu sistemi şuan itibariyle açık. Alım günü 1 günle sınırlandırılmış durumda bunun 1 gün değil 2-3 güne çıkarılması yönünde talebimiz var. Milas’ta da TMO aynı yerinde alım yapacak. TMO, dane mısırda alım yaparken mısırın 14 rutubetin altında olmasını istiyor. Bu kriteri tutturmak çok zor. Dane mısırı düşündüğümüzde neredeyse 4,5 - 5 liraya yakın maliyet var. Devletimizin biran önce mısırdaki, pamuktaki pirim desteklerini açıklaması lazım. Çiftçilerimizin hak ve menfaatlerini savunan biri olarak buradan sesleniyorum. Devletimizin dane mısırda en az 50 kuruş destek vermesini talep ediyoruz. Mazottaki, gübredeki ve diğer girdilerdeki artışların önü kesilmeli, çiftçilerimizin üretim için önü açılmalıdır.” diye konuştu.

 

“ARTAN GİRDİ MALİYETLERİNE ‘DUR’ DENİLMELİ”

Milas’ta 7 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını hatırlatarak değerlendirmelerde bulunan Başkan Atıcı, “Milas Ziraat Odamızın tarımsal danışmanları sahada çiftçilerimizin yanında, hizmetinde… Şuanda pamukta 20 lira ve altındaki bir fiyat çiftçimizi hüsrana uğratacak. Devletimizin hem mazot, gübre desteklerini hem de pamuk primini de açıklayarak çiftçimize bir moral motivasyon vermesini bekliyoruz.” dedi.

 

Uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çiftçilerin üretimi sürdürebilmesinin çok zor olduğunu kaydeden Başkan Atıcı, birçok çiftçinin çiftçilikten koptuğuna ve çiftçiliği bıraktığına şahit olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Gübre sıkıntısı devam ediyor. Maalesef sıkıntıyı gideremiyoruz. Gübre yok. Olsa da fiyatı çok yüksek. Yeniden ekim dikim dönemine gireceğiz. Gübre kullanılmadığında verimde çok ciddi düşüş yaşanıyor. Süt konusunda da sıkıntı var. Süt fiyatları biliyorsunuz sabit tutuldu. Buna karşılık, raflardaki süt ve süt ürünlerinin fiyatları yüzde 30 arttı. Bu durumda hayvancılıkla ilgili büyük sorunlar yaşanıyor. Çiftçilerimiz hayvanlarını satıyor, ahırlarını kapatıyor. Buradan hükümetimizin, Tarım ve Orman Bakanlığımızın çiftçimizin sesine kulak vermesini istiyorum.”

 

Etkinlik, konuşmaların ardından ikram ve dane mısır hasadı ile sona erdi.

AdminAdmin