MUĞLA
Giriş Tarihi : 10-05-2024 21:17

COĞRAFİ İŞARET VE GASTRONOMİ TURİZMİ EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

COĞRAFİ İŞARET VE GASTRONOMİ TURİZMİ EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

 

 

Muğla Valiliği ve MUTSO birliğinde, GEKA desteğiyle, Muğla Ticaret İl Müdürlüğü katkılarıyla Gastromuğla- Coğrafi İşaret ve Gastronomi Turizmi Eğitimi düzenlendi. 

Coğrafi işaretli ürünler odağında Muğla’da gastronomi turizminin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen Gastro Muğla projesi kapsamında Coğrafi İşaret ve Gastronomi Turizmi Eğitimi düzenlendi. Muğla Valiliği ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) iş birliğinde, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğiyle, Muğla Ticaret İl Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen eğitime Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık’ın eşi Sevim Akbıyık, Vali Vekili ve Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Vali Yardımcısı Murat Sarı, MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, kadın kooperatif üyeleri ile seyahat acenteleri temsilcileri katıldı. 9-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitimde coğrafi işaretli yöresel ürünlerin de yer aldığı çeşitli stantlar kuruldu. Stantların arasında MUTSO Zeytinpark’da yerini aldı. 

Eğitim açılış konuşmasını gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, deniz, kum, güneş turizmi ile bilinen ve bu konumunu büyük bir güçle koruyan Muğla’nın, bunun haricindeki değerlerinin de hak ettiği yere gelmesi konusunda yapılan çalışmaları çok önemsediklerini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Muğla, medeniyetlere başkentlik yapmış köklü tarihiyle, antik kentleri ve ören yerleriyle, pek çok sporsal faaliyete uygun coğrafyasıyla,12 ay alternatif turizm faaliyetlerine uygun iklimiyle ve tabi ki eşsiz lezzetleriyle çok avantajlı bir konuma sahip.  Bu noktada; Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak rotamızı, meslek komitelerimizin de talepleri ve özverili çalışmalarıyla sağlık turizmi ve gastronomi alanlarına yönelttik. Muğla İçin Gelecek Platformu ile birlikte düğün yemekleri ve tarhana festivalleri düzenliyoruz.  Slowfood topluluğu işbirliğinde, ‘İyi Eşit Adil Gıda sloganıyla’ her ay yerel üretici pazarları kuruyoruz. Muğla’nın 31 coğrafi işaretli ürününün 8 tanesi Odamız tarafından tescillenmiş olup, 7 ürün için daha çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Coğrafi işaret çalışmalarımızın paralelinde Muğla-İzmir karayolunda, Yatağan-Bodrum yol ayrımında MUTSO Zeytinpark adında bir işletme açtık.  Burada Muğla’nın tüm coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerine aynı noktadan, kar amacı gütmeden, üretici  satış fiyatlarıyla ulaşım imkanı sunuyoruz. Ayrıca kurduğumuz algari.com internet sitemiz aracılığıyla, Zeytinpark’ta bulunan tüm ürünleri Odamız güvencesiyle Türkiye’nin her yerine ulaştırıyoruz. Bu çalışmaları yürütürken amacımız elbette ki, Muğla’nın değerlerine sahip çıkmak ve tanıtımına katkı sunmak oldu. Muğla’nın, sahip olduğu avantajlı koşullarda bilinirliğinin arttırılmasına ve güçlü bir Muğla markası oluşturmaya ihtiyacı var. Bu ihtiyaç doğrultusunda yapılacak her çalışmanın içerisinde yer almayı sürdüreceğiz.”

2 gün süren eğitimde, Prof. Dr. Selçuk Burak Hasıloğlu, Dr. Öğretim Üyesi  Emrah Köksal Zengin ve Hamza Kocatepe, gastronomik ürünlerin tanıtımı ve pazarlamasına yönelik öneriler, dijital pazarlama stratejileri, Muğla ilindeki coğrafi işaretli ve başvuru süreci devam eden ürünler, coğrafi işaretli ürünlerin markalaşması ve tanıtımı, coğrafi işaretli ürünlerde başarılı uygulama örnekleri, coğrafi işaret ve gastronomi turizmi entegrasyonu, bölgesel iş birlikleri ve ortaklıklar, coğrafi işaret temel kavramlar, başvuru, tescil ve denetim süreçleri, başvuru sonrası süreçler ve takibi, gastronomi turizmi nedir, gastronomi turizmi pazarının analizi, eğilimler ve pazarlama yaklaşımları, coğrafi işaretli ürünlerle birlikte gastronomi turizmi etkinlikleri geliştirme, Muğla’nın gastronomi turizmine entegre edilebilecek coğrafi işaret potansiyeli, gastronomi turizmi için özel lezzet rotaları önerileri  konularında katılımcılara bilgilendirmede bulundu. 

AdminAdmin