MUĞLA
Giriş Tarihi : 06-11-2022 17:18

“Çilek projesinin 7. Etabında Temin Ettiğimiz 1 Milyon Fideyi Toprakla Buluşturuyoruz”

Muğla Valiliği YİKOB  desteği ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Çilek Projesinin 7. Etabının çilek fide dağıtım töreni Yatağan Bencik Mahallesinde düzenlendi. Bir milyon çilek fidesi temin edilen törende çilek fidanı dikimi ve hasadı gerçekleştirildi. Bencik İlkokulu öğrencilerinin katıldığı etkinlikte öğrencilere çilek ikram edilerek, saksıda çilek dağıtıldı

“Çilek projesinin 7. Etabında Temin Ettiğimiz 1 Milyon Fideyi Toprakla Buluşturuyoruz”

 

 

.

Fide dağıtım etkinliğine; Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, İlçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, bazı mahalle muhtarları ve üreticiler katıldı.

Kadın istihdamına katkı sunan projede üreticiler adına kadın çiftçi Sıla Eskici konuştu. Eskici anneannesinden ve dedesinden öğrendiği çiftçiliğe bu proje ile ilk adımını atacağını ve çok mutlu olduğunu söyledi. Muğla Valiliğine ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

 “Çilek projesinin 7. Etabında temin ettiğimiz 1 milyon fideyi toprakla buluşturuyoruz.”

İl Müdürü Barış Saylak “İlk olarak ilk etapta 27 dekar alanda başlayan bu serüven, bugün itibari ile 7. etap fide dağıtımlarına devam etmektedir. İlimiz genelinde iki yılda 587 dekara ulaşan bir üretimden söz ediyoruz. İlimizde 2021 TUİK verilerine göre 1.010 dekar alanda 3.507 ton çilek üretimi gerçekleştirildi.  Bununda 210 dekar alanda 945 ton üretimle %20’sini Yatağan sağlıyor.” dedi.

2021 yılı itibariyle çilek projeleri kapsamında yaklaşık 33 milyon TL gelir elde edilmiştir.

İl Müdürü Saylak konuşmasına şöyle devam etti. “2021 yılı itibariyle çilek projeleri kapsamında yaklaşık 33 milyon TL gelir elde edilmiştir. 2022 yılında da  Valimiz Sayın Orhan Tavlı Beyefendi’nin talimatıyla %75’ini ‘Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığının katkılarıyla bütçesi 3 milyon liralık proje bugün hayata geçiriliyor.”

İlçemize hem bir gelir  hem de bir ürün kazandırılmış oldu.

 

Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz; “2018 yılında eski Muğla Valisi Sayın Esengül Civelek Hanımefendi tarafından başlatılan proje her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Bu sayede ilçemize hem bir gelir sağlanmış hem de bir ürün kazandırılmış oldu.  Birliktelik içinde yürüttüğümüz çalışmaların karşılığını alıyoruz” şeklinde konuştu.

Proje bize emanet.

Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç konuşmasında Yatağan’ın tarımsal değerine değinerek üretime bugün başlayan genç çiftçimizi kutluyorum. Bundan sonra proje bize emanet. dedi.

Üretim alanları 20 kat arttı.

Vali Yardımcısı İsmail Soykan projenin sağladığı katkıların farkında olduklarına değinerek YİKOB’un tarımsal projeleri desteklediklerine değindi. Projenin başarısına vurgu yapan Soykan “Proje başladığından beri üretim alanları yaklaşık 20 kat arttı. Bencik Mahallesi üretiyor projeye değer katıyor. Bu anlamda sizlere teşekkür ediyorum. Öğrencilerin burada olmasını da çok doğru buluyorum. Demek oluyor ki gençler tarımı öğrenerek ilerde gençler üretecek” dedi.  

Konuşmaların ardından üreticilere 7. etap çalışmaları kapsamında protokol tarafından çilek fidesi dağıtımı yapıldı. Daha sonra üretici Mustafa Dere’ye ait bahçede çilek dikimi ve hasadı yapılarak program sonlandırıldı.

 

 

AdminAdmin