MUĞLA
Giriş Tarihi : 27-04-2023 17:48

ÇİFTÇİNİN SULAMA BÜTÇESİNE BÜYÜK KATKI

ÇİFTÇİNİN SULAMA BÜTÇESİNE BÜYÜK KATKI



Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, son dönemde üreticilerin girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik tedbirlere bir yenisinin daha eklendiğini müjdeleyerek “Tarımsal sulamada, çiftçimize yüzde 50 destek sağlayacağız” dedi.
Sulama Birlikleri ve Kooperatifleri tarafından işletilen sulama sahalarında “Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine” İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, üreticiler tarımsal sulama hizmet bedelinin sadece yüzde 50’sini ödeyecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın su kullanımında üretim maliyetlerini azaltmak amacıyla hayata geçirdiği karar, çiftçinin sulama maliyetini yarıya indirecek. 
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, sulama birlikleri tarafından kendi usul ve esaslarına göre belirlenen su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50'si öncelikle su kullanıcısı üretici tarafından ilgili sulama birliğine ödenecek. Su kullanım hizmet bedelinin geriye kalan yüzde 50'si ise Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili bütçesinden üreticiler adına sulama birliklerine aktarılacak.
Sulama birlikleri tarafından oluşturulacak ödemeye esas icmaller Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne gönderilecek. İcmaller DSİ tarafından gerekli kontroller yapıldıktan ve onaylandıktan sonra ödenmek üzere Bakanlığa iletilecek. Ödemeler üreticiler adına ilgili sulama birliklerinin hesabına aktarılacak.
Sulama kooperatifleri tarafından üreticiler adına tahakkuk ettirilen su kullanım hizmet bedelini dönemi içinde ödeyen üreticilere yüzde 50 destekleme ödemesi yapılacak.
2023 üretim yılı sonunda sulama kooperatifleri tarafından su kullanım hizmet bedelini ödeyen üreticilere ait icmaller il-ilçe tarım ve orman müdürlüklerine teslim edilecek. Müdürlükler tarafından gerekli kontroller yapılıp onaylanan icmaller, ödenmek üzere Bakanlığa gönderilecek.
TEK ŞARTI; ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE KAYITLI OLMAK
Bu destekten yararlanacak üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olması şartı aranacak.
1 Ocak 2023 itibariyle başlayan uygulama  31 Aralık 2023'te sonra erecek. Desteklemelere ilişkin ödemeler için gerekli kaynak, Bakanlığın 2023 yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak.
SAYLAK “ÜRETİCİMİZ NEFES ALACAK” 
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, son dönemde üreticilerin girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik tedbirlere bir yenisinin daha eklendiğini müjdeleyerek “Tarımsal sulamada, çiftçimize yüzde 50 destek sağlayacağız” dedi. Tarımsal destek bütçesinden karşılanacak sulama bedelleri ile ilgili kararın yürürlüğe girdiğini ve 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edeceğini söyleyen Saylak, “Tek şart Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı olmak. Muğla’daki tüm kayıtlı üreticilerimizin bu destekten faydalanmasını istiyoruz. Bu şekilde su kullanım maliyeti bir önceki yılın da altına inmiş olacak. Üreticimiz biraz daha nefes alacak” diye konuştu. 
Barış Saylak, tarımsal üretimde girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik tedbirlerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

AdminAdmin