MUĞLA
Giriş Tarihi : 04-07-2023 23:01

Azeri Öğrencinin Projesine Tübitak'tan Onay

Azeri Öğrencinin Projesine Tübitak'tan Onay

 

Muğla Koçman Üniversitesinde (MSKÜ) öğrenim gören Azerbaycan uyruklu Anara Babayeva'nin projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) onay aldı. Başarılı öğrenci, bor içeren antibiyotiğin bakteri üzerindeki etkilerini araştıracak.

MSKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Bölümü'nde öğrenim gören Azerbaycan uyruklu Anara Babayeva, TÜBİTAK 1002-A Proje desteği kapsamında, içeriğinde bor bulunan antibiyotiklerin bakteri üzerindeki etkileri üzerine araştırma yapacak. Danışmanlığını Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Çöl'ün yaptığı ve doktora tez çalışmasından ortaya çıkan projenin, aynı zamanda kendi alanında patent alma potansiyeline de sahip olduğu belirtildi.

Babayeva, bor içeren mineraller ile bileşiklerin Türkiye ve dünya ekonomisi için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtip, "Türkiye, dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip. Elde edilen bu bor mineralleri ise yurt dışına ihraç edilmekte ve ekonomik gelir elde edilmektedir. Bu nedenlerden dolayı bor konusu Türkiye için öncelikli alan olup, birçok açıdan bilimsel araştırmalara konu olmaktadır" dedi.

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, projenin uluslararası bir bakış açısıyla ortaya çıkarılmasının önemine değinip, "Öğrencilerimize önem veriyoruz. 'Tek millet iki devlet' anlayışından hareketle Azerbaycanlı öğrencimizin proje desteği alması bizi mutlu etti. Öğrencimizi ve proje ekibini tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.

Proteomik, metabolomik, moleküler biyoloji ve kısmen biyoinformatik disiplinlerinin ortak projesi olarak ortaya çıkan araştırma, alanında gerekli ve özgün bir proje olarak dikkat çekiyor. Projede Dr. Öğr. Üyesi Esra Dibek, Öğr. Gör. Dr. Merve Sezer Kürkçü araştırmacı; Doç. Dr. Gürler Akpınar ise danışman olarak yer alıyor.

AdminAdmin