FETHİYE
Giriş Tarihi : 06-03-2023 16:10

3 MART DÜNYA YABAN HAYATI KUTLU OLSUN

3 MART DÜNYA YABAN HAYATI KUTLU OLSUN

3 MART DÜNYA YABAN HAYATI KUTLU OLSUN

 

 

3 Mart Dünya Yaban Hayatı günü nedeniyle Doğa Dostu Derneği (Dodo) tarafından açıklama yapıldı. “3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günümüz Kutlu Olsun” diye Doğa Dostu Derneği Başkanı Gökçen Bayram açıklamasında “3 Mart 1973 yılında imzalanan CITES ( Nesli Tehlike Altında Olan Yaban Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) tarihi baz alınarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından yaban hayatına, endemik türlere ve nesli tükenen hayvan ve bitki türlerine dikkat çekebilmek ve farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü olarak kutlanmaktadır. Doğayı ve yaban hayatını korumanın birinci adımı ona zarar vermemektir. Bu kapsamda Doğa Dostu Derneği olarak başlattığımız Atık Yağ toplama kampanyası ile evlerden klozet, lavabo veya toprağa dökülen atık yağların biriktirilmesi ve geri dönüştürülerek biyodizel yakıt olarak kullanılması için çalışmalar yapıyoruz. Halkı teşvik etmek amacıyla atık yağ getirenlere mama veriyoruz. Fethiye’de belirlediğimiz atık yağ toplama noktalarına atık yağ toplama bidonları yerleştirdik. Mahalle bazında atık yağ toplama noktalarının listesine Doga Dostu (Dodo) facebook grubumuzdan ulaşabilirsiniz. Atık yağlar lavabo veya kanalizasyona dökülürse kanalizasyon sistemine zarar verir, deniz suyunun üstünü kaplayarak suya oksijen girmesini engeller, suda oksijenin azalmasına neden olur. Atık yağlar toprağa döküldüğünde toprak geçirgen olduğu için yeraltı sularını kirletir. 1 litre yağ 1 ton temiz suyu kirletir.Toprağın veriminin kaybolmasına neden olur ve toprak yüzeyindeki bitkilere zarar verir. Fethiye’de korumamız gereken endemik türler ve yaban hayvanlarının başlıcaları; Günlük ağaçları, Çalış’ta açan Kum Zambağı, Babadağ’da açan ve dünyada başka hiçbir yerde olmayan Çakal Nergis ile birlikte toplam  42 tür endemik bitki, Akdeniz foku, Su Samurları , Carettalar ve Carettaların üreme alanı olan sahillerimiz, Kuş cenneti Mart ayında Afrika’dan göç edip gelen kuşların yaşam alanı olduğu için çok önemli. Göç eden bu kuşlar Eylül Ekim aylarına kadar bu kuş cennetinde konaklamaktadırlar daha sonra tekrar Afrika’ya dönmektedirler. Biz doğa’nın hakimi değil sadece bir parçasıyız bu nedenle hayatlarını devam ettirmeye  çalışan yaban hayatındaki tüm canlı türlerinin yaşam hakkı ve habitatlarına saygı çerçevesinde şehirlerimizi inşa etmeliyiz” dedi.

“FETHİYE’MİZİN 41 MAHALLESİNDE GÖNÜLLÜLERİMİZ VAR”

Gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtlayan Gökçen Bayram açıklamasında “sokak hayvanlarına mama desteği sağlamak amacıyla gerçekleştirmiş olduğumuz  “atık yağdan doğa’ya” projemiz devam ediyor. 6 Haziran 2022’de başlatılan kampanyamızda toplanan atık yağlar ile sokak hayvanlarına mama desteğinde bulunulurken, yaralı sokak hayvanlarının da tedavilerini yapmaktayız. Restoran ve otellerde zaten atık yağlar geri dönüşüme veriliyor. Çünkü bunun mali bir değeri var ancak evlerde atık yağlar klozete, lavaboya veya toprağa dökülerek toprağın ve suyun tahrip olmasına neden oluyor. Evlerdeki atık yağların biriktirilmesinin alışkanlık haline getirilmesi, halkın bilinçlendirilmesi amacıyla da bu projeye başattık. Doğa Dostu Derneği olarak sokak beslememizi mahalle gönüllülerimiz üzerinden yapıyoruz. Mahalle gönüllüsü demek; bulunduğu mahallede yaşayan sokak hayvanlarının beslenmesi, tedavisi konusunda sorumluluk almış ve bu işi gönüllü olarak yapan kişiler olarak anlayabilirsiniz.

Fethiye’deki 41 mahallenin hemen hemen hepsinde mahalle gönüllüleri var. Bu gönüllülerimize bütçemizin yettiği ölçüde mama ve veteriner desteği veriyoruz. Baktıkları sokak hayvanları trafik kazası geçirdiğinde veya hastalandığında özel kliniklerde tedavi edilmesini sağlıyoruz. Tüm bu hizmetleri elde ettiğiniz atık yağ geliri ve bağışlar ile yapıyoruz” dedi.

AdminAdmin