EĞİTİM
Giriş Tarihi : 24-03-2023 14:41

Meslek Liseleri Akıllı Kovan Üretti

Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen “Köy Okullarında Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık” projesi Ar-Ge çalışmalarında sona gelindi. Proje kapsamında meslek lisesinde Akıllı Kovan üretilirken, tarım robotu geliştirme ve yerlileştirme çalışmaları da devam ediyor.

Meslek Liseleri Akıllı Kovan Üretti

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) koordinasyonuyla Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen “Köy Okullarında Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık” projesi çalışmalarına yönelik saha ziyareti gerçekleştirildi. Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret eden Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ve İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay “Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık” projesi Ar-Ge çalışmalarında tasarlanıp üretilen akıllı kovan ve geliştirme süreci devam eden FarmBot tarım robotunu incelediler.

Ziyarette İl Müdürü Emre Çay, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, GEKA yetkilileri, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) temsilcisi Yasin Kırgız, İl ve İlçe eğitim yöneticileri ile projenin Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü Fethiye, Köyceğiz ve Menteşe’deki meslek lisesi müdürleri yer aldı.

Gerçekleştirilen saha ziyaretinde, okul bahçesinde oluşturulan uygulama serasında, Farmbot akıllı tarım robotu ile yapılan ürün geliştirme faaliyetleri incelendi. İl Müdürü Emre Çay ve Genel Sekreter Özgür Akdoğan, proje kapsamında tasarlanıp üretilen akıllı kovanı inceleyerek tasarım ve geliştirme sürecinde yer alan öğretmen ve öğrencilerden bilgi aldılar. Okul Müdürü Hamit İzdaş ve Proje Koordinatörü Tuğçe Doğru tarafından proje çalışmaları hakkında katılımcılara birifing verildi.

Proje çalışmaları hakkında bilgi veren proje koordinatörü Tuğçe Doğru, “Arıcıların ihtiyaçları doğrultusunda günümüz çağının teknolojik imkanları kullanılarak üretilen kovanda nem, sıcaklık gibi arının bal yapmasına ve beslenmesine etki eden faktörler anlık olarak cep telefonuna ve akıllı cihazlara aktarılıyor. Ayrıca kovanın üzerinde bulunan sensörler yardımıyla kovanın konumu, google harita üzerinde takip edilebiliyor. Bu sayede arıcıların kovan güvenliği de sağlanmış oluyor.” dedi.

Farmbot cihazının mümkün olduğu kadar yerli üretim bir akıllı tarım cihazına dönüşmesi noktasında gerek Teknopark gerek diğer proje iştirakçileri ile işbirliği çalışmaları devam etmekte olduğunu ifade eden Doğru, “Proje kapsamında meslek liselerinin bahçelerine kurulan seraların kendi kendine iklimleme yapabilen otomasyon çalışmaları da büyük oranda tamamlandı. Saha ziyaretine ev sahipliği yapan Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi uygulama serası içerisine aynı zamanda topraksız tarım sistemini kurarak ilk ürünlerini elde etti. Proje kapsamında Meslek Lisesi öğrencilerine yönelik iş hayatında iletişim ve girişimcilik konulu eğitimler verildi. Meslek lisesi öğrencilerimizin projede yer alan Ar-Ge faaliyetlerine katkı sunmak amacıyla Vodafone akıllı tarım Köyü ziyareti ve Teknopark ziyareti gerçekleştirildi.” dedi.

Proje iştirakçisi olan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği temsilcisi Yasin Kırgız, akıllı arıcılık kapsamında geliştirilen akıllı kovanın Ar-Ge çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ve MAYBİR tarafından kovanların sahada deneme çalışmalarının başladığını ifade etti.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, projede yer alan iştirakçilerin ar-ge faaliyetleri boyunca yine projede aktif olarak görev aldıklarını görmekten memnun olduğunu ifade ederek, “Akıllı tarım ve akıllı arıcılık faaliyetlerindeki Ar-Ge çalışmalarının meslek lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından yürütülüyor olmasını ve burada geliştirilen ürünleri son derece önemli buluyorum. Kalkınmaya, istihdama ve üretime yönelik bu projeleri GEKA olarak desteklemeye devam edeceğiz. Projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında başta İl Müdürü Emre Çay’a, Muğla eğitim ailesine ve tüm paydaş kurumlara teşekkür ediyorum.” dedi.

İl Müdürü Emre Çay, “Geçen yıl büyük bir umutla başlattığımız projemizin gidişatına yönelik olarak, bugün GEKA Genel Sekreteri Sayın Özgür Akdoğan ile Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık Projesi kapsamında, meslek liselerimizde yürütülen Ar-Ge çalışmalarına yönelik saha ziyareti gerçekleştirdik. Akıllı arıcılık kapsamında üretilen ve siparişleri alınmaya başlanan “Akıllı Kovan”ın, arıcılığın baş şehri Muğla’mız olmak üzere ülkemizdeki tüm bal üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda özgün bir icat olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimiz ile katkı sunan kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ediyorum. Ayrıca akıllı tarıma yönelik olarak ithal ettiğimiz farmbotların, daha da geliştirilerek yerli ve milli üretime dönüşmesine yönelik atılan adımları heyecan ve umut verici buluyorum. Artık Ar-Ge sürecinden Ür-Ge sürecine geçerek Mesleki eğitimi, şehrimiz başta olmak üzere ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayan bir seviyeye taşımanın amaç ve gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Süreç içerisinde emeklerinden dolayı meslektaşlarıma, öğrencilerimize, mali destek ve rehberlikleri nedeniyle Genel Sekreterimizin nezdinde Güney Ege Kalkınma Ajansına(GEKA), paydaş kurumlarımıza ve katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

​​​​​​​

AdminAdmin