EĞİTİM
Giriş Tarihi : 22-05-2025 10:12

FETHİYE TİCARET LİSESİ KAPANMAMAK İÇİN DİRENİYOR

Fethiye’de yıllardır "Ticaret Lisesi" olarak bilinen Şehit Yüzbaşı Özgür Özekin Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin muhasebe ve finansman bölümü, öğrenci sayısındaki düşüş nedeniyle zor günler yaşıyor.

FETHİYE TİCARET LİSESİ KAPANMAMAK İÇİN DİRENİYOR

FETHİYE TİCARET LİSESİ KAPANMAMAK İÇİN DİRENİYOR

Fethiye’de yıllardır "Ticaret Lisesi" olarak bilinen Şehit Yüzbaşı Özgür Özekin Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin muhasebe ve finansman bölümü, öğrenci sayısındaki düşüş nedeniyle zor günler yaşıyor. Bölüm şefleri, bu köklü alanın ayakta kalabilmesi için destek çağrısında bulundu.

“Bilim öğretiyoruz ama tercih edilmiyoruz”

Muhasebe ve Finansman Alan Şefi Serkan Özkan, mesleki eğitime yönelimin her geçen yıl azaldığını belirterek, özellikle ortaokuldan yeterli yönlendirme yapılmadığını vurguladı. Özkan “Okulumuz yılların ticaret lisesi olarak bilinir. Ancak günümüzde tercih sayılarında ciddi düşüş var. Maalesef ortaokullardan yeterli yönlendirmeler gelmiyor. Öğrenciler genellikle aşçılık gibi daha popüler ya da kısa vadede gelir vadeden mesleklere yöneliyor. Oysa muhasebe ve finansman, yapılabilirliği yüksek ve geleceği olan bir alan. Biz burada sadece bir meslek değil, bilim öğretiyoruz. Ancak öğrencilerimizin bu bölümü tercih etmeleri için daha fazla bilinçlendirme yapılması gerekiyor. Öğrencilere ulaşmakta zorluk yaşıyoruz. İyi öğrenciler akademik hedeflerle koşuyorlar; Fen Lisesi, Anadolu Lisesi gibi. Ticaret Lisesi’nden de iyi para kazanan, ileride kariyer sahibi olan genç bireyler çıkabilir. Biraz pozitif ayrımcılığa, desteklenmeye ihtiyacımız var. ” diyerek serzenişte bulundu.

Özkan, öğrencilerin ve velilerin çoğu zaman meslek lisesini yalnızca doğrudan iş imkânı sağlayan alanlar olarak gördüğünü ifade ederek, bu algının değişmesi gerektiğini söyledi.

“Fethiye’ye Ayrı Bir Ticaret Lisesi Kazandırılması Lazım”

Muhasebe ve Finansman Atölye Şefi Hanife Aydoğdu Çetin de Fethiye’nin yeniden bir ticaret lisesine ihtiyaç duyduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Biz şu an Fethiye’de Ticaret Lisesi formunda değiliz. Turizm Meslek Lisesi’nin içerisindeyiz. Şu anda Türkiye genelinde sadece 281 okul ‘ticaret lisesi’ adını taşıyor. Artvin, Muğla ve Tunceli’de bu isimle eğitim veren okul kalmadı. Muhasebe finansman alanı olarak tek alan Ticaret Lisesi’ne devam ediyoruz. Fethiye gibi büyüyen bir kentte, muhasebe ve finans gibi alanlarda eğitim verecek, bağımsız bir ticaret lisesine ihtiyaç var. Ticaret ve muhasebe her işletmenin temelidir. Finansal okuryazarlık, ekonomik kalkınmanın da temel taşlarından biridir. Bu bölümler mutlaka desteklenmeli.”

“Zor bir alan ama geleceği çok güçlü”

Okulda yaklaşık 150 öğrenci bulunduğunu belirten Aydoğdu Çetin, öğrencilerin dersleri zor bulduğu için zamanla vazgeçip MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) gibi sistemlere geçiş yaptığını söyledi. Çetin, Eğitim müfredatının dijitalleştiğini ve yapay zekâ destekli uygulamalı eğitimler verdiklerini belirterek şöyle konuştu “Bu alanın daha fazla desteklenmesi ve öğrencilere teşvikler sağlanması gerekiyor. En fazla iş gücüne ihtiyaç olan alan muhasebe, ön muhasebe, finansman.. Bu meslek ömürlük meslektir, altın bileziktir. Bu alana yönelmek çocukların gelecekleri için de büyük kazanım sağlayacaktır. Örneğin, mezunlara iş garantisi ya da özel sertifikalar verilebilir. Bu, hem öğrenciler hem de aileler için motive edici olur. Ayrıca tercih dönemi öncesi öğrenciler bizimle doğrudan iletişime geçebilirler. Kendimizi ve eğitimimizi anlatmak isteriz. Dijital laboratuvar kurduk, uygulamalarımız interaktif online, yapay zekaya entegre. Yani dijital süreci yakalayan bir eğitim veriyoruz. Ama doğru kişilerin gelmesi ve doğru yere kanalize edilmesi lazım. Bakanlığın bu noktada doğru politikalar yürütmesi lazım. Bu çocuklara iş imkanları sağlaması lazım. Öğrencilerin tercihlerini yapmadan okulumuzu ziyaret etmesini ve bizlerden bölümümüz ile ilgili yeterli bilgi almasını istiyoruz. Ticaret lisesi formasyonunun Fethiye’de yeniden bağımsız bir okul olarak canlanması şart.”

 

 

 

 

 

 

gülyüzgülyüz