Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 14 Haziran Çarşamba bugün Ankara Ticaret Odası’nda “Afet Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü” paneli düzenleniyor. Panelde Açılış Konuşmasını Yapan TİMBİR Başkanı Basa Konuşmasında Şu İfadelere Yer Verdi
ATO Başkan Yardımcım Temel Bey
RTÜK Yöneim Kurulu Üyem Mete bey
Basın İlan Kurumunu Değerli Genel Müdür Yardımcıları
İletişim Başkanlığı değerli daire başkanı
Sayın Vekililerim
Şebnem Hanım
Bugün aramızda olan Türk İnternet Medya Birliğimizin 81 ilden 10 ülkeden gelen değerli kurucuları ve bizleri değişik kanallardan izleyen sayıları 1000’i geçen kıymetli üyelerimiz, çıktığımız bu yolda bizi yalnız bırakmayan yol arkadaşlarım hoş geldiniz, şeref verdiniz.
Cumhuriyetin 100 yılına maalesef çok buruk başladık. Ülkemizin son dönemde yaşadığı felaket hepimizin aklında. Biliyoruz. Gördük ve öğrendik. Hepimiz üzüntülüyüz.
Deprem 11 ilimizde oldu ama hepimiz milletçe çetin bir sınav verdik. Allah vefat edenlere rahmet eylesin. Sadece sizlerden biri olarak değil aynı zamanda deprem uzmanı da olarak söylemeliyim ki Cumhuriyet tarihinin ve dünyanın gördüğü en büyük felaketlerden birini yaşadık.
Depremler Dünyanın nabzıdır. Bir gün depremler olmazsa dünyanın sonu gelmiş ve yeryüzünde yaşam bitmiş demektir.
Doğa olaylarını felakete çeviren insanoğludur. Çünkü doğanın hareket eden insan gibi bir yaşantısı vardır. O yaşantıya insanoğlu uyum sağlamak zorundadır.
Yani dünyaya sen yaşama biz yaşayalım diyemeyiz. O insan oğlunun yaşamının devam ettirebilek için depremler üreterek bizim yaşamamızı sağlıyor.
Dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde yaşıyoruz, geçmişte birçok yıkıcı depremler yaşandığı gibi, gelecekte de meydana gelebilecek depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrama riski ile her zaman yüzleşmeye hazır olmalıyız.
Türkiye’nin her hangi bir bölgesinde herhangi bir 30 yılda yıkıcı bir deprem olma olasılığı %90’ın üzerinde. Yani 30 yaşında iseniz ve bir deprem felaketinden etkilenmedi iseniz doğru yerde, deprem, doğru zamanda, doğru binadasınız demektir. Şu andan itibaren başlamak üzere önümüzdeki 30 yılda herhangi bir zamanda yanlış yerde yanlış zamanda yanlış binada iseniz muhtemelen depremden etkilenmiş veya ölmüş olacaksınız %90 ihtimalle.
Kaldığımız enkazın altından henüz çıkıyoruz. Kendimize geldikçe afet konusunu konuşmaya başlıyoruz. Bir musibet, bin nasihatten evladır derler. Bizde başımıza gelen bu felaketten medya alanında ders çıkarmak, öğrenmek ve bize düşenleri hatırlamak için bir aradayız. Bu vesile ile bu temayı belirlememizi sağlayan, sizleri burada ağırlama imkanı veren Radyo Televizyon Üst Kurumuna ev sahipliği için Ankara Ticaret Odasına teşekkür ediyorum.
Değerli Türk internet medya mensupları; malumunuz üzere 7 Mart 2023 tarihinde 6906 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 3555 sayılı kanun kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın olurları ile kabul edildi. Sizlerin huzurunda bize böylesine güzide bir yapıyı teslim eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’a şükranlarımızı hem kendi adıma hem Birliğimiz adına arz ediyorum.
Bugün burada aramızda olan şehrinin sesi olan, aydın ve gerçek medya mensuplarının olması programa ayrı bir anlam yüklüyor.
Bilindiği üzere TİMBİR şemsiyesi altında, Türkiye’nin her vilayetinden, Avrupa’nın göbeğinden, Orta Asya’nın kalbinden Türkçe yayın yapan medya mensupları olarak, güvenli haber üretimi, kamu faydası tesis etme bilinci, ile hareket etmekteyiz. Afetler sırasında yapılacak yayınlarda bu hassasiyetlerimiz ile yoğrularak meydana geliyor. Pek tabi eksiklerimiz ve bilmediklerimiz vardır. Pek tabi gözden kaçırdıklarımız veya hiç duymadıklarımız olacaktır.
Ama bugünün bizlerin duyarlılık boyutunu yükseltecek bir gün olacağına eminim. Birbirinden kıymetli teorisyen ve pratisyenleri dinleyeceğiz. Ayıca O anda haberci ol ak başlığı altında Deprem Anınnı yaşayan 10 ildeki gazeteci arkadaşlarımız deprem anında ve sonrasında yaşadıklarını anlatacaklar. Bu bile başlı başına bir dönüm noktası bence…
Salondaki yol arkadaşlarımın hepsi birer başarı hikayesidir. Hepsi şehrini dert edinmiş medya mensubudur. Bu haliyle değerli protokol huzurunda onlar adına birkaç hususa değinmek ve dikkat çekmek istiyorum:
Birincisi; Kendi emek ve çabanız ile bu günlere geldiniz. Destekçilerimiz oldu ama internet medyasının varlığının kavranması, öneminin anlaşılması uzun sürdü. Ve halen bizler “yerel” olmamıza rağmen “ulusal” ve “büyük” gazete ve TV’lerin domine ettiği piyasada var olmaya çalışıyoruz. Öncelikle bu konuda yerellik olgusunun oluşması ve yerelin kendi için devlet desteğinin olduğu bir yapıya ihtiyaç olduğunu belirtmek isteriz.
İnternet medyası ilk defa çıkarılan yasa ile ilk defa resmi bir hüviyet kazandı, TİMBİR olarak yasasnın destekçisi olduk.. Emeği geçen her kese İletişim Başkanımıza, Basın İlan Kurumuna, Radyo Televizyon Üst Kruluna, yüce meclsisimize ve Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür ederim. Elbette uygulamada yaşanan problemleri de birlikte düzelterek ilerleyeceğiz.