Kırsal mahallelerden sonra Kent merkezindeki Mahalle toplantılarını sürdüren CHP Milas Belediye Başkan aday adayı Servet Evran; Şevketiye ve Hacı İlyas mahallelerindeki toplantılarda, kent yönetiminde katılımcılık vurgusu yaptı ve bunun önemine değindi. Evran, “Ne yaparsak hep beraber yapacağız, ben tek başıma bir hiçim,” dedi.
Belediye Başkan Aday Adayı Evran, kent yönetiminde katılımcılığın ve demokratik yönetimin nasıl olacağını şöyle anlattı: “Milas’ın 132 mahallesi var. Bu 132 mahalleye aynı anda, eş zamanlı olarak hizmet verebilmek, çok güç. Bunun farkındayız ama bu hizmetleri hızlandırmak, yapmak; imkânsız mı, değil. Layık görür de bizleri bu göreve getirirseniz eğer, biz de şunun sözünü size veriyoruz; ‘katılımcı demokrasi’yle Milas Belediyesini yöneteceğiz. Katılımcı Demokrasi ile Milas Belediyesi nasıl yönetilir? Belediyenin 132 mahalle için çok amaçlı sosyal tesis projeleri hazır. Bu mahallelerden henüz 23 mahallede bu projeler hayata geçirildi. Diğer mahallelerimiz bekliyor. Aynı anda bu projelerin gerçekleştirilmesi mümkün değil. Bir iş takvimi doğrultusunda, hızlı bir şekilde bu hizmetlerin verilmesi gerekiyor. Biz bunu sağlayacağız.
Yaşyer’de yaşayan bir vatandaşımız Ortaköy’e bir düğüne ya da mevlide gidiyor, bakıyor ki orada o tesis yapılmış; kendi köyünde yapılmamış. ‘Bizim köye neden yapılmadı?’ diye soruyor. Bunun önüne geçebilmek için, projelerimizi hayata geçirmeden önce, projelerimizi halka anlatacağız. Projeleri yapıyorsunuz ama bunun gerçekleştirme zamanını vatandaşa anlatmadığınız sürece, ‘bu tesis bizim oraya neden yapılmadı?’ diye şikâyet alıyorsunuz. Bunun önüne geçmek için şunu yapmamız gerekiyor.
Katılımcılığın aracı olarak mahalle komiteleri
Öncelikle katılımcı demokrasiyi ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bunu nasıl yapmayı planlıyoruz? Önce Şevketiye ve Hacı İlyas gibi merkez mahallerimizde halk komiteleri, halk meclisleri kurarak. Merkez mahalle dışındaki mahallelerimizde de bu komiteleri kuracağız. Selimiye tarafında, Ören tarafında, Yaşyer-Avşar-Damlıboğaz tarafında grup köylerimiz var. Buna benzer bölgelerimiz var. Her mahalleden, her köyden muhtarın da içinde bulunduğu, orada yaşayan vatandaşların kendilerini temsil edecek kişilerin olduğu bir komite olacak.
Komiteler atamayla değil, seçimle oluşacak
Bizim atamamızla oluşmayacak, bu komiteler. Vatandaşımız kendi temsilcisini, kendisi seçecek. Komitelerde Muhtarlarımız olacak. Bizim belediye meclisinden yetkilendirdiğimiz belediye meclis üyesi olacak. Aynı zamanda belediyemizin müdürleri olacak. Belediye başkan da orada olacak. Örnek olarak; bu köy komitelerini Yaşyer’de, Damlıboğaz’da, Avşar’da kurduk. O bölgedeki diğer köylerde de kurduk. En nihayetinde bu komiteleri aynı masada toplayacağız. O bölgedeki grup köylerin halk komiteleri, aynı masada toplanacak. Hep birlikte oturacağız. Sorunları masaya yatıracağız. Grup köylerin sorunlarını birbirinden ayrı düşünmek mümkün değil çünkü çoğu sorun birbirinin benzeri. Öncelikle biz o gruptaki mahallelerimizin sorunlarını hep birlikte masaya yatıracağız, halkımızın da temsilcilerinin olduğu masada, konu ve sorunlar tartışmaya açılacak.
Ortak masada planlamalar yapılacak
Orada bir planlama yapılacak. Bu masadan çıkacak karara göre öncelikle hangi projelerin hayata geçirilmesi gerekiyorsa o projeleri hayata geçireceğiz. Diğer sorunlar da sıraya konulacak ve iş takvimine bağlanacak. Bizim en çok önemsediğimiz ve en çok üzerinde duracağımız konu bu. Bu konuda çok inatçı, ısrarcı ve kararlıyız. Bu görev bize verildiğinde, biz bunu mutlaka ve mutlaka hayata geçireceğiz. O zaman ne olacak? Merkezdeki belediyenin yükü daha da azalacak. Bu şekilde projelerin hayata geçmesi de daha hızlı bir hal alacak. Vatandaşlarımız, bu kolaylaştırıcı çalışma ve planlamalarımızdan dolayı mutlu olacak, memnun kalacak. Bizler de vatandaş memnuniyetini yaratmanın mutluluğunu yaşayacağız. Mutluluklarımız hep karşılıklı olacak.
Beldelerde yerinden hizmeti, tekrar hayata geçireceğiz
2014 yılında Büyükşehir yasası çıkınca; Ören, Selimiye, Beçin, Güllük ve Bafa gibi beldelerimiz birden mahalleye dönüştü. Bütün yük, Milas Belediyesine geldi. Şimdi Ören’de, Güllük’te, Selimiye’de, Beçin’de ve Bafa’da var olan bir sorunun önce yerinde tespiti yapılıyor, sonra Milas’a geliyor. Milas’ta planlaması yapılıyor, sıraya konuyor ve sonra oraya hizmet verilmeye çalışılıyor. Bu neye neden oluyor? Oraya hizmetin geç gitmesine. Hizmetin gecikmesi ise vatandaşın belediye karşı tepkisine neden oluyor. Bunu engellemek için ne yapacağız?
Belde belediye binalarına, işlevsellik kazandırılacak
Zaten daha önce belediyelik olan beldelerimizde belediye binaları vardı. Oradaki binalarımızın içine bir sorumlu koyarak, tekrar eskisi gibi yerinde hizmet üreten birimler haline getireceğiz. Belde halkı sorunları için merkezdeki belediyeye gelmeyecek, sorunlarını oradaki belediye adına yetkili olan kişilere iletecek ve sorun yerinde çözülmeye çalışılacak. Biz hizmeti vatandaşlarımızın ayağına götüreceğiz. 2014 öncesindeki yerinden hizmet anlayışını tekrar hayata geçireceğiz. O beldelerimizde bir makine parkı oluşturacağız. Bir meclis üyemizi de beldelerimizde yetkili kılacağız. O bölgeden, o arkadaşımız sorumlu olacaktır. Bu şekilde hizmet üretimi ve sorun çözümü daha kolay hale gelecektir. Boğaziçi ve Kıyıkışlacık gibi yaz ve kış nüfusu kalabalık olan mahallelerimizi de yerinden hizmet kapsamına alacağız. Bunları yaptığımız zaman, halkımızın şikâyet ettiği şeyler yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Milas’ı, herkesin yaşamaktan zevk aldığı, mutlu olduğu bir yer haline getireceğiz. Bunda kararlıyız. Biz bunu sağlayacağız.”
Evran’dan, Kent Yönetiminde Katılımcı Demokrasi Vurgusu!
Admin