MİLAS
Giriş Tarihi : 11-11-2023 06:58

Beyaz önlük giyerek mesleğe ilk adımı attılar

Beyaz önlük giyerek mesleğe ilk adımı attılar

Beyaz Önlük Giyerek Mesleğe İlk Adımı Attılar
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi’nde öğrenciler için beyaz önlük giyme töreni yapıldı. Ayrıca Morfoloji Binası ve Hayvan Hastanesi Geçici Hizmet Binasının açılışı gerçekleştirildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi’nde eğitim gören 1. ve 2. Sınıf öğrencileri düzenlenen törenle beyaz önlük giyerek mesleğe ilk adımı attılar. Törenin ardından Morfoloji Binası ve Hayvan Hastanesi Geçici Hizmet Binası kurdele kesimi ile hizmete açıldı.
Milas Veteriner Fakültesi’nde okuyan 1. ve 2. Sınıf öğrencileri düzenlenen törenle beyaz önlüklerini giyerek mesleğe ilk adımını attı.
Düzenlenen törene ve açılışa MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Fakülte Dekanı-Prof. Dr. Artay Yağcı, İl ve İlçe protokol üyeleri ile davetliler katıldı.
Prof. Dr. Artay Yağcı törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Ülkemizde ilk Veteriner Hekimlik eğitimi 1842 yılında Askeri Veteriner Okulu olarak İstanbul’da başlamıştır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Ülkemizde Veteriner Hekimliği Eğitiminin başlamasının 181. yılını kutluyoruz. Bugün Türkiye’de 32 Veteriner Fakültesi eğitime devam etmektedir. 2015 yılında kurulan fakültemizin 300 öğrencisi bulunmakta ve öğrenci tercihlerinde 9. Sırada yer almaktadır.
Veteriner hekimlik mesleği “Tek Sağlık” konsepti gereğince tüm dünyada hayvan sağlığını ve dolayısıyla insan sağlığını korumada, yeterli ve güvenli gıdaya erişimde stratejik öneme sahip bir meslektir.
Günümüzde bilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmeler yaşanırken, veteriner hekimliğinde de devrimsel nitelikte değişimler olmaktadır. Yapay zeka, 3D yazılımı, gen teknolojisi ve bilişim teknolojisinin kullanımı veteriner hekimlik eğitiminde, sektörde ve tedavi hizmetlerinde yerini almaya başlamıştır. Fakültemiz de bu gelişmeleri takip ederek, 3 boyutlu modellemeler ile Anatomi eğitimini başarıyla uygulayarak tüm Veteriner fakülteleri arasında örnek olmuştur. Hocalarımız 40 kişiye anlattıkları dersi Üniversitemiz etiketiyle sosyal medyada paylaşarak Türkiye’deki tüm öğrencilerimizin erişimine açmışlardır. Bugün itibariye bu kanalın 5700 abonesi ve ders videosu bulunmaktadır. Tek bir dersimiz 30.000 defa izlenmiştir. Çok sayıda lisans ve lisanüstü öğrencinin bu dersleri takip ettiği sorular sorduğu ve hocalarımız tarafından cevaplandığını görüyoruz. Milas’tan tüm Türkiye’ye meslektaşlarımızın eğitimine katkıda bulunmanın mutluluğunu taşıyoruz.
ARGE çalışmalarımız sonucunda yine yazılımı, tasarımı ve 3 boyutlu üretimi Cerrahi ve Anatomi Anabilim Dalı hocalarımız tarafından hazırlanan ortez, ayağı kırık bir kedide başarıyla uygulanmış ve tedavisi yapılmıştır. Böyle bir uygulamanın sadece 2-3 adet Veteriner Fakültesinde yapılabildiğini belirtmek isterim. Antalya’dan bu amaçla getirilen bir kediye de ortez uygulaması başarıyla yapılmıştır. Bölgemize hizmet vermenin sevincini yaşıyoruz.
Klinik öncesi bilimlerimizin altyapısı güçlenerek modern bir merkezi laboratuvar kurulmuştur. Bu laboratuvarımızın da ruhsatlandırma aşaması devam etmektedir.  Bölgemizde su ürünleri sektörüne yönelik Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte sunduğumuz Seydikemerde Gökkuşağı Alabalıkların Verimliliğinin artırılması ve buna yönelik kit ve aşı geliştirme çalışmaları Valilik YİKOP tarafından desteklenmiştir. Bölgemizde sürdürülen örnek projelerdendir.
2020 yılında kurduğumuz Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi ise Üniversitemiz hocalarının kanserden kök hücre çalışmalarına kadar TÜBİTAK destekli çalışmaların yapıldığı bir merkez haline gelmiştir. 2021 yılından bu yana araştırmacılar için düzenlenen kurslarda farklı üniversitelerden 144 lisans, lisansüstü öğrenci ve akademisyen bu merkezde yetişmiştir.
TÜBİTAK destekli öğrenci projelerinde fakültemiz tüm Veteriner Fakülteleri arasında 2021 yılında üst üste 2 dönem Türkiye 1.si olmuştur. Öğrencilerimizin % 30’u bu projelerde görev almıştır. Şu anda devam eden 38 adet TÜBİTAK öğrenci projelerinde, 69 öğrencimiz çalışmaktadır. Öğrencilerimizi ve danışman hocalarımızı tebrik ediyorum.
181 yıllık Veteriner Hekimlik Eğitiminin tecrübelerinden faydalanan ve Akredite bir fakülte olma hedefiyle yapılanan genç fakültemizin, ürünlerini vermesinin ve bölgemize katkılarda bulunmasının sevincini yaşıyoruz.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe emanet ettiği Cumhuriyetimizin 100. Yılını coşkuyla yaşıyoruz. Bizler de 100. Yılda Cumhuriyetimize katkılarımızı sizlerle paylaşmak istedik. 2018 yılında eğitime başlayan Fakültemiz bu yıl ilk mezunlarını verdi. Mezun 35 öğrencimizin kamu kurumlarında, özel sektörde memleketimize hizmet vermelerinin mutluluğunu yaşıyoruz.
Bu yıl 6. dönem öğrencilerimizi aldık. Bu kapsamda 1.ve 2. Sınıfta olan 117 öğrencimiz bugün beyaz önlüklerini giyerek mesleğe adım atacaklardır. Kendilerine seslenmek istiyorum.
Sevgili gençler Veteriner hekimlik mesleğinin bir ferdi olmak amacıyla, ilk adımınızı Fakültemizi tercih ederek atmış bulunuyorsunuz. Kendinize olan güveniniz ve çalışkanlığınızla zor olan mesleki eğitim sürecini başarıyla tamamlayacağınıza dair inancımız tamdır. Sizlerin, bilimsel başarılarınızla mesleğimizi daha ileriye taşıyacağınıza inanıyoruz. Ahilik kültürümüzden gelen önlük giyme töreni, bizim kültürümüzün bilimsel meslek öğretimine bir yansımasıdır. Beyaz önlük şifanın, temizliğin rengidir, aynı zamanda size aramıza hoş geldiniz demek, hem de Veteriner Hekimlik mesleğinin önemini vurgulamaktır. Fakültemizde iyi yetişmiş, bilimsel yöntemleri tüm meslek hayatı boyunca uygulayan, mesleki etik kurallara uyan veteriner hekimler yetiştirmeyi amaçlıyoruz.
Kıymetli Velilerimiz, gözünüz arkada kalmasın. Emanetlerinizi aldık, onları en iyi şekilde yetiştiriyoruz. Mezuniyetlerinin sevincini de inşallah burada sizlerle yaşayacağız.
100. yıla çok donanımlı ve modern bir Morfoloji Binası hazırladık. Sınıf ve laboratuvarlarıyla örnek olan bu kompleksin açılışını yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Laboratuvarlarımızda hem öğrencilerimize, hem de üreticilerimize yönelik uygulamalı eğitimler de düzenlenecektir. 
Yine öğrencilerimizin hayvan sağlığı ve tedavisine yönelik eğitim aldığı Klinik Binamız, altyapısı güçlendirilerek, Tarım İl Müdürlüğünden açılış ruhsatı almaya hak kazanmıştır. Bugün itibariyle geçici hizmet binasında ruhsatlı bir Hayvan Hastanesi olarak bölgemize hizmet vermeye başlayacaktır. Hastanemizde öğrencilerimiz uygulamalı eğitimle tecrübe kazanırken, aynı zamanda randevulu sistemle en hızlı şekilde can dostlarımızın tedavisi yapılacaktır.
Hastanemizde görüntüleme ünitesi, operasyon salonları, muayene salonları, merkezi laboratuvar, karantina odası bulunmaktadır. Hepsinden önemlisi tecrübeli hocalarımız, asistanlarımız ve intörn öğrencilerimizle hastanemizde ileri tanı ve tedavi protokolleri uygulanacaktır.
Milas’ımıza, Muğla’ya ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.”
Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar ise yaptığı konuşmada, hem Milas’ın hem de fakülte öğrencilerinin çok şanslı olduğuna dikkat çekerek açılacak hizmet binalarının hayırlı olmasını diledi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ise Milas Veteriner Fakültesinin 5 yıl içerisinde ülke genelinde çok önemli noktalara geleceğini söyleyerek, fakülte öğrencilerinin çok şanslı olduğunu vurguladı. Hizmete giren Hayvan Eğitim ve Uygulama Hastanesinde bol bol pratik yapmalarını nasihat etti.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından fakültede okuyan 1. ve 2. Sınıf öğrencilerine önlükleri giydirildi.
Daha sonra Temel Bilimler Bölümü ve Klinik Öncesi Bilimler Bölümünün laboratuvar ve derslik altyapısını güçlendirmek amacıyla projelendirilmiş, 120 kişilik 2 derslik, 1 çok amaçlı uygulama laboratuvarı ve Anatomi laboratuvarı birimlerinden oluşan Morfoloji Binası kurdele kesimi ile hizmete açıldı.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan Milas Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Geçici Hizmet Binası (Eğitim ve Uygulama Hastanesi), bünyesinde barındırdığı operasyon salonları, görüntüleme ünitesi, tanı laboratuvarı donatıları ile hizmete girdi. Açılışta ruhsatname İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak tarafından takdim edildi.

AdminAdmin