8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde düzenlenen programda Vali Orhan Tavlı'nın yanı sıra Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman Toprakçı, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan İş-Kur İl Müdürü Zahide Altınok ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler ve kursiyer kadınlar yer aldı.
Proje ile Menteşe ilçemizin kırsal mahallelerinde yaşayan kadınların sosyo ekonomik durumunu güçlendirmek için dokuma eğitimi verildi. Eğitim sonrasında istekli ve başarılı olan kadınlara dokuma tezgâhı sağlanarak üretim ve kontrol merkezi oluşturuldu. Ortaya çıkan ürünlerin satış alanlarına gönderilmesi sağlandı. Kadınlara mesleki bilgi ve beceri kazandıran proje ile kadın istihdamı arttırıldı. Proje kapsamında ihtiyaç duyulan dokuma tezgâhlarının tasarımı güncellenerek Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretildi.
Üretilen ürünlerin sergilenmesinin ardından gerçekleştirilen sertifika töreninde Muğla Valisi Orhan Tavlı tarafından 21 kadın kursiyere belgeleri takdim edildi. Daha sonra Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde bulunan atölyeleri ve dokuma tezgâhlarını gezen Vali Orhan Tavlı, proje kapsamında üretilen ürünleri inceledi.
Programda bir konuşma gerçekleştiren İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, konuşmasına tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay “Böylesine anlamlı bir programda, bu günü kutlamanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bu projede Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Olgunlaşma Enstitümüz, Menteşe Kaymakamlığımız, Güney Ege Kalkınma Ajansımız, Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz ve diğer ortaklarımızla birlikte kıymetli bir çalışma yürüttüğümüzü düşünüyorum. Bu süreçte her kurumun üzerine düşen görevleri vardı. Kursiyerlerin kullandıkları dokuma tezgâhlarını Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ürettik. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Diğer yandan 50 kadının istihdam ve üretim süreçlerini, Olgunlaşma Enstitüsü çatısı altında yürütmeye çalıştıklarını kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Bu proje kapsamında alınan makinelerle, yaşanılan deprem felaketinin ardından deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için uyku tulumundan polar kıyafetlerine kadar birçok acil ihtiyacını üretme imkânı oldu. Katkı sunan, destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Yaklaşık 50 kadını, 1 ay süreyle 208 saatlik kurslara aldıklarını dile getiren Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, “Bu proje ile kadınlarımızın üretim hayatında yer alarak, hem aile hem de memleket ekonomisine katkı sağladıkları için huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Projede emeği geçen bütün kurumlarımıza da ayrıca çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Vali Orhan Tavlı, yaşanılan depremin hemen ardından afetzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için uyku tulumu, battaniye, polar kıyafetler ve kışlık ürünlerin yanında oyuncak bebek diken usta öğretici ve kursiyerlere emekleri için teşekkür etti. Depremin yaşandığı ilk andan itibaren tüm kamu kurumlarının imkânlarının seferber edildiğini belirten Vali Orhan Tavlı, Olgunlaşma Enstitüsünde de usta öğreticilerimiz ve kursiyerlerimizde bölgenin öncelikli ihtiyacı olan uyku tulumu, battaniye, oyuncak, kışlık giysi gibi malzemelerin üretimi için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.
Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla yöresinde kaybolmaya yüz tutmuş yöresel el sanatlarının yaşatılması, geliştirilmesi ve ev kadınlarına istihdam sağlanması amacıyla Menteşe Kaymakamlığınca yürütülen “Kadınlar Üretiyor, Menteşe Kazanıyor” projesinde emek veren, üreten kadın kursiyerleri tebrik etti.
Vali Orhan Tavlı, kadınların aktif iş gücüne katılmasının ve kadınların her alanda varlığını güçlendirecek adımların atılmasının toplumun gelişmesi için oldukça önemli olduğunu söyleyerek, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.