İslamda Evlilik

SERDAR CEMAL HOCA

04-01-2023 10:30

İslamda Evlilik

Evlilik, insanoğlunun fıtratında olan cinsellik ve birlikte yaşama duygusunun bir gereğidir. Yeryüzünün imarı ve neslin devamı ancak evlilikle mümkündür. Bu nedenle dinimiz İslam, evliliğin yükünü kaldırabilecek her erkeğin evlenmesini ister. Yüce Allah , “Size helal olan kadınlarla evlenin .” (Nisa, 4/3) ve “Bekârlarınızı evlendirin .”(Nur, 24/32) gibi emirlerle, insanları evliliğe teşvik etmektedir. Fahri kâinat Efendimiz birçok hadisi şerifinde evliliği tavsiye etmiş, evliliği terk edenlerin onun yolu üzerine olmadığını buyurmuştur. (Buhârî, Nikâh, 1; Müslim, Nikâh, 5) Bir hadis i şerifinde ise “Evlenin, çoğalın. Kıyamet günü ümmetimin çokluğuyla iftihar ederim” (Abdürrezzak, el Musannef, nr. 10391) buyurarak evliliğe teşvik etmiştir.

 

Evlilik, Rasulullah Efendimiz’in sünneti olmasının yanında yerine göre farz olan amellerden biridir. Ayrıca, insanın manevi yönden gelişmesine ve olgunluğa erişmesine katkı sağlayan büyük bir nimettir. Zira Hz. Peygamber ( s.a.v )

 

“Kişi evlendiği zaman dininin yarısını korumuş olur. Geriye kalan yarısı için de Allah’a karşı gelmekten sakınsın.” (Heysemi, Mecmau’z zevaid, 4/253, nr.7310) buyurmaktadır. O halde evlilik kurumunun temelinin sağlam atılması kaçınılmazdır. Temelin sağlam atılabilmesi için de Allah ’nın rızası doğrultusunda hareket etmek gerekir.

Mümin, bu emir ve tavsiyelere uyarak evlenirken niyetini Allah rızası için yapar. Fakat zamanla niyette sapmalar olabilir. Tıpkı diğer işlerimizde ve ibadetlerimizde olduğu gibi nefsimizin çektiği yöne doğru kayabiliriz. Âlimler doğru yoldan sapmamak ve gaflet halinden sıyrılmak için sık sık amellerimizdeki niyetimizi tazelememiz gerektiğini öğütler. Âlimlerin bu öğüdüne kulak verirken evliliği unutmamak gerekir. Zira diğer tüm işlerimizde olduğu gibi evlilikteki hal ve hareketlerimizden de sorumluyuz.

Huzurlu evlilikte 5 şart, buyruluyor:

Birincisi muhabbet: Menşei Cenâb-ı Hakʼta. İki tarafın Allah rızasına uygun bir şekilde hâllerini artırması. Birbirinin rûhuna girecek damar bulması ve bu muhabbetin bir basamak olması, Cenâb-ı Hakkʼa olan muhabbete bir mesâfe alabilmek, bir merhale kat edebilmek olacak muhabbet, Allah için muhabbet.

 

Sadâkat olacak: Zor zamanlarda tarafların fedâkârlığı olacak. Dâimâ Efendimizʼin hüzün senesi (hatırlanacak). Hatîce Vâlidemiz vefât ettiği zamana “hüzün senesi” buyruldu.

 

“En çok çile çemberinden geçirilen peygamber benim.” buyruluyor. (Bkz. Tirmizî, Kıyâmet, 34/2472) Çok çile çemberinden geçti. Fakat Hatîce Vâlidemizʼin vefâtına “hüzün senesi” denildi. Demek ki sadâkat…

 

Karşılıklı saygı olacak. Samîmî olunacak, lâubâlî olunmayacak. Vakar olacak, kibir olmayacak. Tevâzû olacak, zillet olmayacak. Evlilikte hudutlar iyi korunacak.

 

Sabır olacak: Taraflar, zor zamanlarda birbirinin güzel huylarını düşünecekler. Arada münâkaşa olmamasına gayret edecekler. Bilhassa çocuklar, tamamen -ufak tefek münâkaşa olursa- ondan uzak olacaklar.

 

Mesʼûliyet olacak: Taraflar birbirinin vazifelerini ihmâl etmeyecek, ona gayret edecekler.

 

Velhâsıl, kısaca, en güzel burada örnek bir âile hayatı, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-ʼin örnek hayatı. Hiçbir evlât, babasını öyle sevemez, hiçbir baba evlâdını öyle sevemez. Hiçbir zevce zevcini öyle sevemez, hiçbir zevc zevcesini öyle sevemez.

12 Esma İle Sevdiğinle Evlenme Duası ve Zikri

Özel olarak seçilen 12 adet esma’nın özel bir sistem ile okunduğu dua ile de evlenme duası yapılabilir. Ancak bu duayı yapan kişilerin dikkat etmeleri gereken önemli kurallar vardır. Öncelikle bu dua sadece nikâh düşen kişiler için okunabilir. Aynı zamanda Allah’a şirk koşan erkek veya bayanlar için kesinlikle bu duayı okumamak gerekir. Sevdiğinle evlenmek için okunacak dua ve 12 esma zikri şu şekilde yapılmalıdır;

 

“Bizmillahirrahmanirrahim”

“Süphane rabbiyel aliyyil alel vehhab”

Ya rahman (merhamet edenlerin en büyüğü)

Ya Selam (kullarını güvende tutan)

Ya Azim (pek yüce olan)

Ya Vehhab (Karşılıksız nimet veren)

Ya Semi (Her şeyi en iyi işiten)

Ya Latif (İhsanı bol olan)

Ya Mucib (Duaları kabul eden)

Ya Vedud (Sevmeye layık olan ve kullarını seven)

Ya Hamid (Her türlü övgüye layık olan)

Ya Kayyum (Varlıkları diri tutan)

Ya Muktedir (Dilediğini yapmaya gücü yeten)

Ya Cami (Tüm mahlükatı bir araya getiren)

“Vallahu ceale lekum min enfusikum ezvâcen ve ceale lekum min ezvâcikum benine ve hafedeten ve razakakum minet tayyibat efe bil batıli yu’minune ve bi ni’metillahi hum yekfurûn”

Bu duanın kısa zaman içinde istenen sonucu vermesi ve tüm etkilerini net bir şekilde ortaya koyabilmesi için genellikle gönülden okunarak 3 defa arka arkaya tekrar edilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda 1 hafta boyunca özellikle yatsı namazından sonra ki zamanlar da kıbleye dönülerek abdestli bir şekilde okunması da etkilerini arttırmak için önemlidir. Bu duaların okunması sırasında insanlar her zaman için olumlu sonuç alacaklarına dair inançlarını kaybetmemeli ve her zaman olumlu düşünmelidirler.

DİĞER YAZILARI İSLAM’A GÖRE GÜZEL AHLAKIN ÖZELLİKLERİ 01-01-1970 03:00 YALANCILIK 01-01-1970 03:00 Satılamayan Malların Çabuk Satılması için Etkili Dualar 01-01-1970 03:00 İslamiyet’te Hayvan Sevgisi 01-01-1970 03:00 Muğla’nın ağabeyi Yavuz Demir performansıyla göz dolduruyor 01-01-1970 03:00 DENENMİŞ ZENGİNLİK DUASI YÜZDE YÜZ ETKİLİDİR 01-01-1970 03:00 21 Günde Zengin Olma 01-01-1970 03:00 BİR MALI KOLAY VE ACİL SATMAK İÇİN DUALAR.. 01-01-1970 03:00